Vijesti

Svečano otvoren Zavod za forenzičku psihijatriju

Na Podromaniji kod Sokoca danas je svečano otvoren Zavod za forenzičku psihijatriju, za šta je Vlada Švajcarske izdvojila 6,7 miliona KM. Zavod su danas svečano otvorili ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, ministar pravde BiH Bariša Čolak i švajcarski ambasador u BiH Henrih Maurer.

Bogdanić je na svečanosti istakao da je otvaranje ovog zavoda dokaz da se i u teškom vremenu može raditi na unapređenju zdravstvenih usluga u skladu sa najvišim standardima poštivanja ljudskih prava.

On je napomenuo da je ovaj zavod osnovan odlukom Vlade Republike Srpske kao ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, s ciljem adekvatnog smještaja i liječenja lica sa mentalnim poteškoćama, koji su počinioci krivičnih djela.

Bogdanić je dodao da su, otvaranjem ove ustanove, Republika Srpska i BiH osigurale adekvatan tretman za ova lica u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda, te da će biti znatno unaprijeđen proces oporavka i resocijalizacije ovih pacijenata.

Prema njegovim riječima, osnivanjem ovoga zavoda, značajno se unapređuje saradnja između zdravstvenog i pravosudnog sistema u Republici Srpskoj, Federaciji BiH /FBiH/ i Brčko distriktu.

On je rekao da se u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH dugo radilo na pripremi i otvaranju ove ustanove, te zahvalio Vladi Švajcarske za donaciju.

Otvaranjem Zavoda za forenzičku psihijatriju omogućen je smještaj i liječenje pacijentima iz Republike Srpske i FBiH pod jednakim uslovima, što garantuje potpisani sporazum između Savjeta ministara BiH, Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

Ambasador Švajcarske u BiH Henrih Maurer istakao je na svečanosti da će ovaj zavod značajno unaprijediti uslove za oporavak osuđenika sa mentalnim problemima, kao i da predstavlja konkretan vid saradnje između dva entiteta i Brčko distrikta.

On je dodao da će BiH uštedjeti novac, jer neće morati da plaća odštete zbog neispunjavanja Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Direktor Zavoda za forenzičku psihijatriju Zoran Kosorić rekao je da se Zavod nalazi u rekonstruisanoj zgradi bivše Vojne bolnice, na površini od 7.800 metara kvadratnih, da ima 50 bolničkih soba sa ukupno 200 kreveta, te da će u njemu biti zaposleno 147 radnika.

Prema njegovim riječima, ovaj zavod opremljen je medicinskom i nemedicinskom opremom u skladu sa savremenim standardima u ovoj oblasti.

On je napomenuo da će Zavod pružati usluge specifičnoj grupi bolesnika, koji zahtijevaju poseban tretman, jer je riječ o licima koja pod su uticajem psihopatoloških doživljaja počinila krivična djela.

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog