Vijesti

Zaoštrava se spor između Rencija i Junkera

Italijanski premijer Mateo Renci zatražio je danas od Brisela da ukaže poštovanje njegovoj zemlji usljed eskalacije spora Rima sa novim predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

"Tražim poštovanje za Italiju, njenu prošlost i budućnost. Bolje rečeno, insistiram na onoj vrsti poštovanja koju zemlja zaslužuje", istakao je Renci, nakon što je Junker na društvenoj mreži "Tviter" iznio niz kritika prema Italiji. 

Junker je u obraćanju Evropskom parlamentu izjavio da je protiv Rencijevog i ponašanja britanskog premijera Dejvida Kamerona iskazanog nakon samita EU 22. i 23. oktobra u Briselu i optužio ih da svojim građanima daju lažnu sliku o razgovorima o budžetu. 

"Rekao sam Renciju da nisam lider neke bande birokrata. Ja sam predsjednik Evropske komisije, političke institucije i da želim da ih premijeri poštuju", istakao je Junker. 

Renci je vrlo brzo odgovorio, navodeći da u Brisel ne ide radi objašnjenja i da je to rekao i Barozu i Junkeru. 

"U Evropu ne idem da bih rekao `molim vas, poslušajte nas, niti idem sa šeširom u rukama", naglasio je Renci. 

Junker je sugerisao i da je Rim imao sreću što je u Briselu prošao preliminarnu reviziju budžeta za narednu godinu, uprkos prevelikom deficitu, naglašavajući "da je Barozo samo slušao birokrate, italijanski budžet bio bi tretiran na mnogo drugačiji način".

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog