Vijesti

Salihović naredio istragu protiv Meddžide Kreso

Glavni tužilac BiH Goran Salihović dao je nalog tužiocu Saši Sarajliću da provjeri navode krivične prijave bivšeg obavještajca Muhidina Bašića protiv predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso radi eventualnog otvaranja istrage u tom predmetu, navodi "Dnevni avaz".

Riječ je o prijavi koju je Bašić, koji je proglašen krivim za ratni zločin i osuđen na sedam godina zatvora, nedavno podnio Tužilaštvu BiH protiv predsjednika Suda BiH zbog navodnog ometanja istrage protiv ranijeg zamjenika direktora Federalne tajne službe /FOSS/ Ivana Vukšića.

List piše da je ovaj Salihovićev čin uslijedio nakon sastanka koji je juče održao sa predsjednikom Suda Meddžidom Kreso i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milanom Tegeltijom.

Prema istom izvoru, odnosi između čelnih ljudi u ovim institucijama totalno su narušeni, pogotovo nakon što je Salihović naredio uklanjanje tri kamere video-nadzora u zajedničkim prostorijama, među kojima su i one sa svim podacima Suda i Tužilaštva BiH.

Kreso se zbog toga, navodno, obratila Ministarstvu bezbjednosti BiH.

"Dnevni avaz" navodi da je Salihović, takođe, zabranio radnim kolegama pristup internet-portalima "Kliks", "Avaz" i "Slobodna Bosna", što je, prema navodima ovog lista, direktno ugrožavanje medijskih sloboda, ali i ljudskih prava. 

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog