Vijesti

KZP Bijeljina: Nastavak radova na novom kompleksu zatvora

BIJELJINA - Direktor Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Bijeljina Niko Sjerić najavljuje nastavak radova na novom kompleksu zatvora u Golom Brdu, za šta je Vlada Srpske odobrila 129.100 KM.

"Planirana je izgradnja dva objekta u novom kompleksu - prijavnica i kotlarnica. Vlada Srpske i resorno ministarstvo ni u jednom trenutku nisu zastali niti prekinuli davanja za izgradnju", navodi Sjerić za Srnu. 

Direktor KPZ Bijeljina očekuje da će grubi građevinski radovi biti brzo završeni, jer se ulazi u zimu i očekuje da će Vlada i Ministarstvo pravde Srpske obezbijediti sredstva za sljedeću godinu, kako bi sve planirano bilo realizovano na vrijeme. 

Najnovija sredstva, namijenjena adaptaciji i rekonstrukciji starih objekata, kao i nabavci opreme i postrojenja, planirana su ranije budžetom, a sada, nakon najnovije odluke Vlade Srpske, postala su operativna. 

"Sredstvima Vlade rekonstruišemo dijelove starih objekata, nekadašnjih vojnih magacina na Golom Brdu koji su izgrađeni polovinom prošlog vijeka i apsolutno su nesigurni za dalju upotrebu. 

Nama će oni koristiti za postavljanje osnovnih sredstava, mašina, vozila, radionica i magacinskog prostora koji je neophodan za rad osuđenih lica", ističe Sjerić. 

On podsjeća da su Vlada i resorno ministarstvo, kada je riječ o novom kompleksu zatvora u Golom Brdu, do sada uložili oko 1.800.000 KM, od čega je napravljena nova pritvorska jedinica i ogradni zid sa čuvarskim kućicama, kao i dio infrastrukture. 

"Predviđeno je da se sredstvima od tri miliona evra IPA-fonda taj kompleks završi, ali u sadašnjoj fazi ta sredstva nismo dobili, odnosno ona nisu operativna - zamrznuta su", kaže Sjerić. 

Pritvorska jedinica ima kapaciteta za 60 pritvorenih lica, sa ambulantom, stacionarom, prostorijama koje su odvojene za muška i ženska lica, kao i sa najsavremenijim sistemima za grijanje. 

Potrebno je izgraditi tri paviljona za osuđena lica, kuhinjsko-trpezarijski blok i prateći objekat za prijem i otpust, te ambulante i radionice u kojima bi osuđena lica imala mogućnost da ispolje svoje afinitete prema određenim djelatnostima. 

Sjerić napominje da je novi kompleks zamišljen kao najsavremeniji u BiH, a značio bi mnogo za zapošljavanje i angažovanje osuđenih lica. 

Na poluotvorenom dijelu, koji se sada nalazi u funkciji na Golom Brdu, osuđena lica se već bave poljoprivrednom, ratarskom, stočarskom i plasteničkom proizvodnjom. 

Hrana koja se tamo proizvede koristi se u zatvorskoj ustanovi za ishranu, a viškove prodaju tržištu. KPZ Bijeljina, u okviru ove privredne jedinice, ima i poluotvoreni restoran u naselju Amajlije. 

Ukupan kapacitet novog kopmleksa KPZ Golo Brdo Bijeljina po njegovom završetku bio bi za 300 osuđenih lica, na ukupnoj površini od deset i po hektara, a podrazumijeva zatvoreni i poluotvoreni dio. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog