Vijesti

RS: Traže pomoć zbog bračnih i radnih odnosa

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći Republike Srpske najviše se obraćaju lica zbog problema bračnih i porodičnih odnosa, radnih odnosa, utvrđivanja duga, naknade štete, izdržavanja, izvršenja sudskih odluka, nasljeđivanja i poništavanje upravnih akata - upravni spor, izjavila je Srni direktor ovog centra Snježana Marjanac.

"Centar, koji je zvanično počeo sa radom 1. jula 2009. godine, pruža pravnu pomoć u postupcima u kojima se ostvaruju i štite prava i na zakonu zasnovani interesi građana, i to u parničnom postupku, upravnom sporu, vanparničnom postupku, izvršnom postupku i sačinjavanju apelacije", rekla je Marjanac. 

Prema evidenciji Centra, kaže ona, u prošloj godini ovoj ustanovi obratilo se ukupno 7.747 osoba, od toga 6.884 za pružanje pravnih savjeta, dok je Centar u sudskim sporovima zastupao 863 osobe. 

Marjanac je dodala da se u 2012. godini Centru obratilo ukupno 7.926 osoba, od toga 6.861 lica za pružanje pravnih savjeta, a 1.065 osoba zastupano je u sudskim postupcima... 

Prema njenim rječima, pravo na pravne savjete, na opšte informacije o pravima i obavezama i na pomoć pri popunjavanju obrazaca ima svako fizičko lice bez obzira na imovinsko stanje. 

"Takođe, pravo na zastupanje pred sudovima Republike Srpske imaju lica koja su korisnici socijalne zaštite, u skladu sa važećim propisima kojim se uređuje oblast socijalne zaštite, nezaposlena lica...", rekla je Marjanac.

Ona je istakla da su pod zaštitom i lica lošeg imovinskog stanja, korisnici prava na starosnu i invalidsku penziju i žrtve nasilja u porodici, u skladu sa uslovima i kriterijumima utvrđenim Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.

Marjanac je pojasnila da je korisnik pravne pomoći svako fizičko lice kome se pruža pravna pomoć u skladu sa kriterijumima utvrđenim zakonom, a odnosi se na državljane i građane Srpske i druga fizička lica koja se nalaze na njenoj teritoriji. 

"Tu su i fizička lica koja se nalaze na teritoriji Srpske pod međunarodnom zaštitom u skladu sa međunarodnim standardom, a naročito izbjeglice, lica pod privremenim prihvatom, žrtve trgovine ljudima, te ona koja nisu u stanju da izmiruju troškove pravne pomoći", navela je direktor ovog centra.

Marjanac je istakla da o pravu na pravnu pomoć odlučuje Centar rješenjem bez odgađanja, najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Ona je dodala da se protiv rješenja kojim se odlučuje o pravu na pravnu pomoć može izjaviti žalba ministru pravde Republike Srpske, a rješenje o odobrenoj pravnoj pomoći važi do pravosnažno okončanog postupka. 

Centar za pružanje besplatne pravne pomoći Republike Srpske je u sastavu Ministarstva pravde, a sjedište mu je u Banjaluci. Poslovi iz nadležnosti Centra obavljaju se i u sektorima za pružanje besplatne pravne pomoći sa sjedištima u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini i Doboju.  

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog