Region

Vučić: Teški razgovori s Ramom u četiri oka

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa albanskim kolegom Edijem Ramom da njihovi razgovori u četiri oka, koji su trajali duže od predviđenog vremena, nisu bili nimalo laki ali da je uvjeren da zajednički problemi mogu da budu rješavani.

 
Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija zahvalio Rami na tome što je prihvatio njegov poziv i došao u Beogradu.
 
"Ova posjeta obilježava novi početak i zašta se nadam da će pragamatičan odnos Srbije i Albanije biti fokusiran na napredak ne samo naših međusobnih političkih i ekonomskih odnosa već za napredak odnosa u cijelom regionu", rekao je Vučić.
 
Ocijenjujući posjetu albanskog premijera, prvu poslije 68 godina, kao dobru vijest ne samo za Srbiju i Albaniju, premijer je rekao da problemi ne mogu da se rješavaju drugačije sem razgovorima.
 
Premijeri su dogovorili da se sačini sporazum koji će građanima dvije zemlje omogućiti prelazak granice samo sa ličnim kartama.
 
Želimo, rekao je premijer Vučić, da naše manjine, srpska u Albaniji i albanska u Srbiji, budu most naše saradnje i želimo da zajedno pred Evropsku uniju izađeno sa važnim infrastrukturnim projektima.
 
Premijer Vučić je rekao da je u razgovoru bilo riječi o saradnji mladih, ali i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje.
 
"Mi želmo da naši investitori posjećuju Albaniju ne samo u oblasti energetike već i drugim oblastima, u svim gdje mislimo da je to od obostranog interesa", kazao je premijer.
 
U razgovoru je, kako je naveo, posebno apostrofiran projekat pruge Beograd -Tirana za koju je rekao da ćemo lakše dobiti podršku EU ako zajedno izađemo i insistriramo na tom projektu.
 
Premijer Srbije je rekao da zna da je danas neuporedivo lakše i u Srbiji i u Albaniji izazivati šovinističke ili nacionalističke tenzije i izgovarati najteže riječi kako bi se dobijali politički poeni.
 
Poručio je u svoje ime da nije izabran da daje demagoške i neke druge izjave koje bi bile popularne već da brine o budućnosti Srbije i njenom razvitku i dodao da je ponosan što se danas okreće nova stranica u odnosima dvije zemlje i na zajedničkom putu ka EU.
 
Albanski premijer Edi Rama doputovao je jutros u zvaničnu posjetu Beogradu, što je prva posjeta albanskog državnika nakon 68 godina, kada je u u posjeti tadašnjoj Jugoslaviji bio Enver Hodža.
 
Ramu je ispred Palate Srbija dočekao predsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić...
 
Poslije intoniranja himni Srbije i Albanije i smotre stroja Garde Vojske Srbije, Vučić i Rama imali su sastanak u četiri oka, nakon čega su delegacije dve zemlje odžale plenarnu sjednicu.
 
Vlada Srbije i Savjet ministara Albanije potpisali su sporazum o uzajamnoj pomoći u spriječavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja.
 
U ime srpske vlade sporazum je potpisao ministar finansija Dušan Vujović, a s albanske strane ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj.
 
Za današnju posjetu albanskog premijera, koja je prva zvanična posjeta na najvišem nivou jednog albanskog državnika poslije 68 godina, akreditovano je oko 200 novinara, od čega 30 predstavnika albanskih medija.
 
Posjeta albanskog premijera prvobitno je bila planirana za 22. oktobara, ali je odložena zbog incidenta na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, 15. septembra u Beogradu.
 
izvor: Tanjug
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog