Region

Rama dočekan uz skandiranje u Preševu

Albanski premijer Edi Rama stigao je u Preševo, gdje su ga dočekali uz skandiranje njegovog imena. Rama je otišao na sastanak sa čelnicima opština na jugu Srbije.

U ime dobrodošlice ispred opštine je prostrt crveni tepih, po gradu su postavljeni bilbordi sa porukom "Dobro došli, premijeru" na albanskom jeziku, a po stubovima duž ulaza u grad istaknute su albanske zastave.

Jedan od bilborda je pogođen crnom bojom, ali su ga meštani prefarbali. 

Lokalni meštani kažu da je policija u toku ponedjeljka uklonila zastave koje su bile istaknute u samom gradu.

Preševo, grad na jugu Srbije, većinski naseljen Albancima, od ponedjeljka uveče je pod posebnim mjerama obezbjeđenja. Policajci su na svim gradskim ulicama i prilazima gradu. Kontrolišu se sve raskrnice, česta su legitimisanja, a od utorka ujutro gradske službe uklanjaju sva vozila koja su bila parkirana maršrutom kojom će proći premijer Albanije.

Među policajcima primjetno je visoko prisustvo albanskih pripadnika MUP-a (program uključivanja Albanaca u policiju Srbije realizovan je uz podršku OEBS-a proteklih godina, a nakon sukoba između paramilitaraca i državnih snaga u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa).

Škole i javne ustanove zbog Dana primirja koji se u Srbiji obilježava kao državni praznik ovdje nisu radile juče, a neće ni danas.

Po planu posjete Rama se u Preševu neće zadržati duže od sat vremena. Po dolasku, održaće sastanak sa lokalnim funkcionerima u zgradi opštine, ispred koje stoji cvijeće postavljeno još prošle godine nakon rušenja kontroveznog spomenika stradalim pripadnicima OVK Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Potom je planirano da se obrati građanima u dvorištu Doma kulture, a zatim će se uputiti ka Kosovu, odnosno Albaniji. Nema informacija o tome kako će se albanski premijer vratiti u Tiranu. 

Mještani Preševa iščekuju njegov dolazak napominjući da je pitanju posjeta prvog albanskog premijera Srbiji poslije sedamdeset godina, a u samo Preševo po prvi put. Lokalni Preševci kažu da je posljednjih dana od strane gradskih vlasti organizovano do sada nezabilježeno čišćenje grada, te Preševo, kako kažu,nikada nije bilo čistije.

Izvor: slobodnaevropa.org

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog