Region

Edi Rama u Preševu: Želimo veliku Evropu

Koliko je Evropa potrebna Balkanu, toliko je i ova regija potrebna Evropi i zato Albanci nisu u borbi za "veliku Albaniju" već za veliku Evropu, poručio je danas u Preševu premijer Albanije Edi Rama, javlja Anadolu Agency (AA).

Rama je u okviru svoje dvodnevne posjete Srbiji obišao i svoje sunarodnike u Preševskoj dolini, javlja Anadolu Agency (AA). 

Rama je na početku svoga govora izrazio zahvalnost na dobrodošlici ističući da je ponosan što je prvi premijer Albanije koji će svojim sunarodnicima u Preševu zahvaliti na dobrodošlici.

On je istakao da je danas otvorena nova stranica istorije između Albanije i Srbije, napominjući da su već preduzeti koraci u cilju sprečavanja da mlade generacije Albanaca i Srba žive u prošlosti. 

"Uvjereni smo da nam je danas data istorijska prilika, te kao dio regije koji je dobio ovu istorijsku priliku ovaj trenutak mira učinimo trajnim", izjavio je Rama, istakavši da su upravo na Balkanu ranije započinjani sukobi koji su se kasnije širili ali da sada upravo ta regija treba i mora da bude mjesto procesa pomirenja.

Govoreći kako je jedini put Balkana, put Evropske unije (EU), Rama je naglasio da "mi Albanci nismo u zajedničkoj borbi za Veliku Albaniju, već smo u zajedničkoj borbi za veliku Evropu", dodajući da biti Evropljanin ne znači govoriti briselskim jezikom, već pružiti i mogućnost manjinama da govore i uče svoj jezik.

On je, obraćajući se građanima Preševa, govorio i o, kako ga je nazvao, intenzivnom sastanku sa srbijanskim premijerom, na kome je potpisan ugovor o međusobnom priznavanju diploma.

"Otvorili smo novu stranicu za sve one koji sa albanskom diplomom žele raditi u Srbiji. Albanske diplome će biti priznate poput diploma izdatih u Srbiji", rekao je Rama. 

Premijer Albanije Edi Rama doputovao je danas nešto prije 12 sati u Preševo gdje je obišao svoje sunarodnike.

Albanskog premijera su ispred zgrade opštine Preševo dočekali građani i politički predstavnici Albanaca na jugu Srbije. Grupa okupljenih je dolazak Rame pozdravila aplauzom i ovacijama.

Rama i članovi albanske delegacije potom su se sastali sa predsjednikom opštine Preševo Ragmi Mustafom, predsjednikom Albanskog nacionalnog vijeća i predsjednikom opštine Bujanovac Jonuzom Muslijem i ostalim političkim predstavnicima Albanaca Preševske doline.

Ispred zgrade opštine Preševo nalazio se veliki broj policajaca i predstavnika organa bezbjednosti, a kako je ranije najavljeno, predsjednik Vlade Albanije će održati kratak govor u Domu kulture gdje ga očekuje nekoliko hiljada okupljenih građana.

Premijer Albanije nakon skoro sedam decenija realizovao je posjetu jednog visokog albanskog zvaničnika Srbiji i prvi je predsjednik albanske vlade koji zvanično posjećuje Preševsku dolinu gdje većinom žive Albanci.

Rama je posjetu Srbiji započeo juče u Beogradu gdje se sastao sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

izvor: AA
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog