Region

Interpol traga za 50 Crnogoraca

Nakon što je u Beču uhapšen narko-bos iz Rožaja Safet Kalić (45), na listi Interpola među najtraženijim Crnogorcima sada su Nikšićani Slavko Milošević (33) i Vladan Nikčević (34), koje švedska policija optužuje da su 2003. godine ubili Podgoričanina Ratka Đokića.

Milošević i Nikčević su u odsustvu osuđeni na dugogodišnje robije, zbog optužbi da su bili plaćeni da likvidiraju Đokića.

Njihova imena, kako su prije dvije godine objavili švedski mediji, nalaze se na top 10 listi najtraženijih kriminalaca u toj državi i za njima se traga širom svijeta.

Tamošnja policija Nikčevića i Miloševića označava "pucačima", pa su još 2005. godine za njima raspisali međunarodnu Interpolovu potjernicu. Na potjernicama se nalaze imena još 50-ak Crnogoraca, koje Crna Gora, ali i druge države članice Interpola traže preko tog policijskog kanala. Na potjernicama su saradnici uhapšenog Pljevljaka Darka Šarića, njegova desna ruka Goran Soković i Bjelopoljac Dejan Šekularac.

Njih dvojicu srpska policija označila je kao visokokotirane u Šarićevoj kriminalnoj organizaciji. Soković i Šekularac, nekoliko mjeseci nakon pokretanja međunarodne operacije "Balkanski ratnik", u oktobru 2009. godine boravili su u Crnoj Gori.

U februaru 2010. godine pompezno su uhapšeni, ali i pušteni iz pritvora poslije nekoliko sati, nakon čega im se gubi trag. Na sajtu Interpola je i potjernica za Baraninom Goranom Milašinovićem (33), kojeg kiparska policija traži zbog pljačke zlatare. Milašinović je označen kao član kriminalne bande "Pink Panter". Ovaj Baranin, zajedno sa Radovanom Јelušićem (39), koji je početkom 2011. godine uhapšen u Rimu, dovodi se u vezu i s razbojništvom u Španiji, koje je rasvijetljeno vještačenjem uzoraka u danilovgradskom Forenzičkom centru.

Danska policija putem Interpola godinama traži trojicu Beranaca: Sinišu Јevrića (41), Vladana Simonovića (33) i Ljubomira Stijovića (47), zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem kokaina. 

Crna Gora traži drugog "Pink Pantera" Rifata Hadžiahmetovića (46) zbog falsifikovanja dokumenata. On je prije četiri godine uhapšen u Španiji, a potom izručen Јapanu, gdje je osuđen na deset godina robije zbog pljačke zlatare 2007. godine u Tokiju. Osim njega, na sajtu se nalaze i potrage za Rožajcem Mersadom Ličinom (46), koji se dovodi u vezu sa švercom droge, trgovinom ljudima i falsifikovanjem dokumenata.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog