Region

"Euleks bušan kao švajcarski sir"

U petogodišnjem mandatu misije EU na Kosovu (Euleks) bilo je slučajeva koji su navodili na dilemu imaju li red i zakon zaista primat nad političkim dogovorima, pišu frankfurtske "Vesti" iznoseći primjere, koji prema ocjeni ovog lista idu u prilog ocjenama da je Euleks "bušan kao švajcarski sir".

Prvi komentari da je Euleks tu da "pripomogne" vlasti u Prištini pojavili su se polovinom 2010. kada je uhapšen tadašnji kosovski guverner Hašim Redžepi, podsjeća list.

"Hapšenje se desilo baš u vrijeme kada je Tačijeva vlada slala jasne signale da želi kontrolu nad Centralnom bankom. Redžepi je priveden zbog sumnji za korupciju, pranje novca, uzimanje mita, izbjegavanje poreza, zloupotrebu službene dužnosti, koji su mu stavljeni na teret na osnovu anonimnih pisama. Ta pisma su bila dovoljna i za tužilaštvo i za sudije Euleksa. Redžepi je proveo u pritvoru četiri mjeseca, nakon godinu dana je podignuta optužnica i odmah odbačena," navodi list.

Vijesti dodaju da je u aprilu iste godine potpisan ugovor vrijedan 820 miliona evra o izgradnji "patriotskog autoputa" od Kosova do Albanije sa konzorcijumom Behtel-Enka, iako su i stranci (MMF-a) i pravni savjetnici vlade Kosova bili protiv njega.

"Zato ima i onih koji smatraju da je u taj posao korupcija na najvišem nivou umješala prste, i očekivali su reakciju Euleksa," pišu Vesti, dodajući da je viši civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt tim povodom "upro prst  u američkog ambasadora Kristofera Dela" optuživši ga da je da je "pogurao" taj dogovor i "sakrio informacije o ugovoru sa Behtelom."

Fejt je, kako prenose "Vesti", kazao da se sa Delom sukobio i zbog tadašnjeg ministra transporta i telekomunikacija Fatmira Ljimaja (bivšeg lidera OVK koji je oslobođen optužbi za zločine u Klečkoj), nakon što je Euleks pokrenuo istragu zbog navodne umješanosti u korupciju.

Američki ambasador Del je, prema pisanju Vesti, pokušao da skloni Ljimaja sa Kosova (sumnjao je da postoji dovoljno dokaza za suđenje) i obezbijedi mu diplomatski angažman u Njujorku ili Vašingtonu a Piter Fejt tu ideju kritikovao, vjerujući da bi to zaustavilo istragu.

Da je Euleks politički prst Brisela, komentarisalo se nakon "sudskog apsurda" kada je Apelacioni sud dozvolio da izabrani gradonačelnik Srbice Sami Ljuštaku (koji se nalazi u pritvoru zbog optužbi za ratne zločine, odnosno da je kao pripadnik Dreničke grupe počinio zločine nad civilima) položi zakletvu.

Euleks je tada saopštio da će "u svakom trenutku tokom njegovog izostanka iz pritvorskog centra biti pod neposrednim nadzorom najmanje četiri pripadnika kazneno-popravne službe".

izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog