Region

Šešelj: Privremeno odsustvo će trajati dok ne oborim sa vlasti Nikolića i Vučića

Lider SRS Vojislav Šešelj stigao je u Srbiju poslije 11 i po godina provedenih u Hagu. Po dolasku u Beograd rekao da je "Tribunal samo htio da ga se otarasi".

Vojislav Šešelj je istakao  da se u Srbiju vratio kao pobjednik, a da je Haški trubunal "ranjena globalistička zvijer koja nastavlja da ubija sve što vrijedi u srpskom narodu".

Šešelj je, u prvom javnom obraćanju nakon puštanja na privremenu slobodu iz Haškog tribunala, istakao da ga je Haški tribunal na brutalan način izbacio iz ševeningenskog pritvora, jer više nije znao šta sa njim da radi.

"Niti sam tražio, niti su mi dali bilo kakve uslove. Pišu da je moje oslobođenje privremeno, ali ja u Srbiji ostajem sve dok ne zbacimo vlast Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića!", naglasio je Šešelj, obraćajući se građanima sa prozora zgrade u kojoj je sjedište SRS u Zemunu, praćen uzvicima "Pobjeda, pobjeda!".

On je rekao da je prije 12 godina obećao da će rasturiti Haški tribunal i da je to i učinio.

"Doduše borba je trajala nešto duže, ali pobjedi se u zube ne gleda", poručio je Šešelj.

On je podsjetio da se godinama unazad pred Haškim tribunalom sudi najvrednijim sinovima srpskog naroda i da im se izriču drakonske kazne samo zato što su Srbi.

"Osudili su potpuno nevine predsjednika Srpske Krajine Milana Martića, /potpredsjednika Vlade SR Jugoslavije/ Nikolu Šainovića, potpuno nevine sude /bivšeg predsjednika Republike Srpske/ Radovana Karadžića i /nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine/ Gorana Hadžića", rekao je Šešelj.

On je naglasio da su pred Haškim tribunalom osuđeni časni srpski generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i da se tamo sudi slavnom srpskom generalu Ratku Mladiću, koji je, kako kaže, toliko bolestan da bi svaki časni sud odustao od procesa.

"Osudili su i generala Zdravka Tolimira iako nikakvu krivicu nisu dokazali, a ovaj režim to gleda skrštenih ruku. Kada su došli na vlast, proforme su poslali neke ljude u Hag, a nikada nisu pokrenuli pitanje nelegalnosti Haškog tribunala, niti organizovali pravne stručnjake da prouče nelegalne presude", rekao je Šešelj.

On je najavio da će sutra u sjedništu stranke u 12.00 časova održati redovnu konferenciju za novinare, te pozvao sve prisutne da u subotu, 15. novembra u 12.00 časova dođu na miting SRS-a na Trgu Republike u Beogradu.

"Dođite da proslavimo pobjedu! Živela velika Srbija!", poručio je Šešelj.

Avion u kojem je bio Šešelj sletio je na aerodrom nešto prije 13 sati, a on se obratio pristalicama svoje stranke dva sata kasnije.

Na aerodromu "Nikola Tesla" Šešelja su dočekali članovi porodice, rukovodstvo stranke, kao i mnogobrojne pristalice. On je zatim otišao u sjedište SRS, odakle se obratio pristalicama sa prozora.

Pristalice su haškog optuženika već ispred zgrade aerodroma dočekale uz trubače i skandiranje "Vojo, Srbine” i Vojo, vojvodo” i uz navijačke baklje i četničku ikonografiju.

Iako je bilo najavljeno da će se Šešelj tamo obratiti novinarima, to se nije dogodilo. Šešelj je odmah ušao u automobil i napustio aerodrom.

Kako je ranije rekla za B92 potpredsjednica SRS Vjerica Radeta, od ranije je planirano da se Šešelj po sletanju uputi u sjedište stranke u Zemunu.

Uoči sletanja aviona iz Haga, a nakon dolaska na aerodrom Šešeljeve porodice, atmosfera među njegovim pristalicama je uzavrela, radikali su pjevali četničke pjesme i uzvikivali uvredljive parole upućene vlasti u Beogradu i posebno lideru naprednjaka i premijeru Aleksandru Vučiću.

Šešelj je oko 13.45 stigao u sjedište stranke gdje ga je, takođe uz trubače, dočekalo nekoliko desetina pristalica.

Kako javjla reporter B92, lider SRS neće održati konferenciju za novinare, a nakon više od sat i po vremena provedenih u kabinetu sa stranačkim saradnicima, započeo je obraćanje sa prozora.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog