Vijesti

Analogno emitovanje gasi se 17. juna 2015.

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH upozorio je da se analogno emitovanje u BiH gasi 17. juna 2015. godine, a da javni servisi i komercijalne TV stanice gube mogućnost daljeg nesmetanog emitovanja ukoliko ne bude proveden proces digitalizacije.

Razmatrajući na današnjoj sjednici u Sarajevu informaciju o prelasku sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, Savjet RAK-a upozorava na ozbiljne probleme pravne prirode, koji su uzrokovani neprovođenjem Strategije uvođenja digitalne televizije u BiH, a posebno neusvajanjem Akcionog plana od Savjeta ministara BiH. 

Iz RAK-a pojašnjavaju da od 17. juna naredne godine javni RTV servisi i komercijalne TV stanice gube mogućnost daljeg nesmetanog emitovanja. 
Postojeće dozvole neće biti ugrožene u programskom segmentu, tako da će stanice moći proizvoditi program prema programskim uslovima, ali tehnički uslovi dozvole prestaju da važe. 

Savjet RAK-a upozorio je da je dosadašnjim zastojima koji proizilaze iz neusvajanja Akcionog plana direktno ugrožena industrija emitovanja u BiH i da su dovedene u pitanje preuzete međunarodne obaveze BiH, proistekle iz potpisanih sporazuma, koje mogu rezultirati izricanjem sankcija od relevantnih međunarodnih institucija. 

S ciljem alarmiranja svih relevantnih učesnika u procesu prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, Savjet RAK-a je inicirao održavanje okruglog stola o ovoj temi u četvrtak, 27. novembra, u Sarajevu. 

Savjet RAK-a očekuje da će predstavnici industrije, kako javni RTV servisi, tako i komercijalne TV stanice aktivno učestvovati na ovom okruglom stolu. 

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog