Vijesti

Mljekari ne odustaju: Uveli dežurstva na granici

Blokada carinskih terminala na graničnim prelazima nastavljena je i juče, potvrdio je za Oslobođenje predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a Vladimir Usorac, te dodao kako je na nekim graničnim prelazima bilo problema, ali da se oni rješavaju i blokada se učvršćuje.

- Imamo podršku građana i javnog mnijenja da riješimo probleme koji nas već devet godina opterećavaju, kazao je Usorac.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić kazao je da su trenutno blokirani carinski terminali na graničnim prelazima Orašje, Gradiška i Izačić, te da očekuje da poljoprivrednici dobiju dozvolu da blokiraju i prelaze Bijača i Gorica. Ponovio je da je preko graničnih prelaza moguć uvoz svih vrsta proizvoda osim mlijeka i mliječnih proizvoda, dok su granični prelazi otvoreni za izvoz svih proizvoda i nesmetan protok ljudi.

Detaljne analize

- Ovo nisu masovni protesti. Uveli smo dežurstva i ne dozvoljavamo uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, rekao je Nikšić, te dodao kako će blokada trajati narednu sedam dana, koliko je ostavljeno Savjetu ministara BiH da ispuni zahtjeve poljoprivrednika.

A riječ je o dva zahtjeva, uvođenje prelevmana, posebne vrste carine na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, te uvođenje plavog dizela za poljoprivrednike na nivou BiH. Ukoliko SMBiH ne ispuni zahtjeve, poljoprivrednici će uvoditi radikalnije mjere, a o tome će odlučiti na sjednici Upravnog odbora udruženja tokom vikenda.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH saopštili su da pružaju punu podršku protestima proizvođača mlijeka u BiH, te navode da su osim proizvodnje mlijeka ugrožene i sve proizvodnje životinjskog porijekla.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić juče je saopštio kako Ministarstvo iz svoje nadležnosti, u kontekstu problema u mljekarstvu, može poduzeti mjere koje su dogovorene na sastanku u utorak sa predstavnicima entitetskih i državnih institucija. 

- Dati zaključci, iz kojih bi trebale proisteći konkretne aktivnosti, trebale bi svakako doprinijeti poboljšanju situacije u oblasti mljekarstva u BiH. Radi se o aktivnostima koje se mogu grupisati u nekoliko osnovnih pravaca, a koje podrazumijevaju, naprimjer, jačanje kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, odnosno intenziviranje aktivnosti u pravcu proširenja potencijala plasmana ove kategorije proizvoda iz BiH na spoljna tržišta. Tu centralno mjesto zauzima tržište Evropske unije, ali i tzv. treća tržišta, kao što su tržišta Republike Turske ili Ruske Federacije, iako među njima postoje i određene razlike. Paralelno s tim, vrše se konstantne dodatne i detaljne analize uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH i, za sada, sve analize pokazuju da se prekomjeran uvoz ili dampinški uvoz ne može registrovati. Niko ne osporava činjenicu da su se na određenim prodajnim mjestima zaista pojavili mliječni proizvodi ispod normalne ili realne cijene, međutim, potrebno je utvrditi razloge za datu pojavu, kazao je Tučić.

Kada je riječ o plavom dizelu, iako se ne radi o direktnoj nadležnosti Ministarstva, ono je do sada, u relativno kratkom vremenu, dva puta pokrenulo inicijativu da se ovo pitanje riješi na nivou BiH, međutim, oba puta nije bilo razumijevanja, te su inicijative odbačene.

- I pored toga, ovih dana smo ponovo, po treći put, uputili ovu inicijativu, te se nadamo da će ovaj put biti više sluha od onih koji o ovom pitanju odlučuju, kazao je Tučić, koji izlaz iz ove situacije vidi u otvaranju novih izvoznih tržišta, ali prije svega, u ispunjavanju uslova za izvoz u Evropsku uniju.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika USK-a Husein Selimović podnio je juče ostavku na to mjesto, nakon što su na graničnom prelazu Izačić održani mirni protesti. Tačnije, protesti nisu bili na terminalu, već na lokaciji udaljenoj 100 metara vazdušne linije zbog zabrane policije.

Država za kriminalce

- Ja sam podnio ostavku predsjedniku Skupštine Udruženja i očekujem razrješenje, tako da više ne mogu govoriti u ime Udruženja. Ali, moram reći da ima veze sa protestima jer su nam ograničili slobodu mimo dogovora, odveli nas na sporedni put odakle samo možemo gledati granični prelaz. Nije za priču ovo što se radi. Svi znaju, i granična i obična policija, Vlada, Uprava za indirektno oporezivanje da EU višak mlijeka šalje na naše tržište i nikoga nije za to briga. Ovo je država za kriminalce, a mi poljoprivrednici tu smo samo da bismo bili ponižavani, kazao nam je Selimović.

Na prekjučerašnjim protestima rečeno je da će za dvadesetak dana, kada porade seoske poslove, poljoprivrednici izaći sa mašinama i mehanizacijom, te blokirati GP Izačić.

- I do poljoprivrednika je. Svi se znaju buniti i iznositi nezadovoljstvo nama u Udruženju, a kada treba izaći na proteste, onda većina njih izostane, kazao nam je Selimović.

izvor: Oslobođenje

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog