Vijesti

Skladišta viškova naoružanja prijetnja personalu OSBiH i lokalnom stanovništvu

SARAJEVO - "Rješavanje viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava", naziv je kampanje koju su zajednički pokrenuli Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) i Oružane snage (OSBiH), a u čijem je fokusu animiranje javnosti o značaju efikasnog rješavanja ovog pitanja.

Sredinom jula 2013. godine formiran je Strateški komitet za rješavanje naoružanja, municiije i minsko-ekplozivnih sredstava (NMiMES).

Kako je agenciji Fena rečeno u Ministarstvu odbrane BiH, odranije su u primjeni tri modela za rješavanje viškova NMiMES-a u BiH i to - prodaja, doniranje i uništavanje.

- Rješavanje viškova NMiMES-a načelom prodaje, vršeno je samo na osnovu starih ugovora koje su prije 1. januara 2006. godine potpisala entitetska ministarstva odbrane sa zainteresovanim kupcima. Sam proces predaje NMiMES-a trajao je dosta dugo, te je zadnja isporuka po ovim ugovorima izvršena 14. jula 2011. godine i od tada nije bilo novih ugovaranja i prodaje - navode iz resornog ministarstva.

Tako je načelom prodaje MOBiH od 2006. do 2014. godine oslobodilo svoje skladišne kapacitete za oko 2.650 tona NMiMES-a raznih kalibara. 

Inače, MOBiH od formiranja 2004. godine nije potpisalo niti jedan ugovor o prodaji viškova NMiMES-а, jer je taj proces svojevremno stopiran zbog zakonske neuređenosti, te su se prekidom procesa prodaje viškova NMiMES-a htjele izbjeći špekulacije i moguće malverzacije. 

S obzirom na finansijsku dobit koju bi MOBiH, odnosno Bosna i Hercegovina mogli imati od prodaje viškova NMiMES-a u usporedbi s druga dva načela rješavanja tih viškova, na sastancima Strateškog komiteta za NMiMES-a potencirano je ponovno pokretanje procedura prodaje viškova NMiMES-a, jer je u međuvremenu rađeno na izmjenama i dopunama dokumenata kojima se reguliše ovo područje. 

Kada se radi o rješavanju viškova NMiMES-a načelom donacije, znatne količine tih sredstava  donirane su entitetskim MUP-ovima, dok je izvan granica BiH donacija upućena Oružanim snagama Islamske Republike Avganistan. 

Tako su MUP-u Federacije BiH donirana sredstva u količini od 28,5 tona, dok su MUP-u Republike Srpske donirana sredstva u količinama od 2,35 tona. 

Donacija avganistanskim oružanim snagama odnosi se na haubice tipa D30 call. 122 mm, a ukupno se radi o 84 komada oruđa ovog tipa. 

Kako iz MOBiH-a navode, treba uzeti u obzir da se načelom donacije kao i ranije opisanim načelom prodaje, iz bezbjednosnih razloga ne mogu rješavati viškovi NMiMES-a koji su proglašeni kao nesigurni i nestabilni. 

Kada se radi o rješavanju viškova NMiMES-a načelom uništenja, ovisno o vrsti naoružanja vrši se na dva načina i to - uništavanje individualnog i kolektivnog pješadijskog naoružanja vrši se u sklopljenom stanju metodom deformacije, uništavanje artiljerijskog oruđa vrši se mehaničkim oštećenjem osnovnih dijelova/sklopova (cijev, plinska kočnica, zadnji zatvarač...) 

Primjenom ovih metoda oružje je u tolikoj mjeri oštećeno, tako da je praktično neupotrebljivo. 

Kada se radi o uništenju municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES-a) u primjeni su  metodi delaboracije u vojnim i civilnim kapacitetima,  spaljivanje u vojnim i civilnim kapacitetima, otvorene detonacije na vojnim poligonima vojnim i civilnim kapacitetima. 

Ovdje je bitno naglasiti da se dosada po načelu uništavanja rješavao MiMES koji je od stručnih timova za izvršenje kontrolno-tehničkih pregleda (KTP) ocijenjeno "kao MiMES opasan za daljne skladištenje" iz razloga nesigurnosti i nestabilnosti. 

Količine MiMES-a koje su od 2006. do 2014. godine uništene, ukupno iznose 11.790 tona raznih kalibara. 

Trenutno se uništenje vrši samo u vojnim kapacitetima, dok su ranijih godina u ovaj proces bile uključene i civilne firme koje su osposobljene i ovlaštene za ovu vrstu poslova (Unis, Pretis, Binas...), pa je zahvaljujući tome količina MiMES-a koja je uništena na ovaj način znatno veća od dvije ranije spomenute.

U Ministarstvu odbrane pojašnjavaju da je saradnja sa civilnim firmama trenutno obustavljena, "jer se radi na ažuriranju zakonske regulative koja će detaljnije definisati odnose i rad civilnih firmi s MOBiH-om..

Kako, nadalje, navode, i pored svih napora koje MO i OSBiH ulažu u proces rješavanja NMiMES-a, te postignutih rezultata, još smo daleko od željenog cilja, a svakim danom rastu i rizici od mogućih neželjenih incidenata u skladištima. 

Prema analizama koje je radio EUFOR, procjena njihovih stručnjaka u odnosu na stabilnost baruta i eksplozivnih punjenja u odnosu starost i njihovo održavanje, kao i uslova skladištenja, jeste da se vjerovatnoća nastanka incidenta slučajnom eksplozijom u skladištima iz godine u godinu neprekidno povećava. 

- Tako je nivo rizika u 2010. godini ocijenjen ocjenom "mala mogućnost“ dok je već 2011. godine ta ocjena bila "srednja mogućnost“ - upozoravaju iz resornog ministarstva.

Uzimajući u obzir i druge faktore kao što su - širenje naseljenih mjesta i njihovo približavanje skladištima, količine NMiMES-a u skladištima, zaključak je da mogući incidenti neće ugroziti samo personal OSBiH, koji svakodneno rukuje s tim sredstvima, nego bi njegovim nastankom i lokalno stanovništvo imalo ozbiljne posljedice. 

izvor: Fena

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog