Vijesti

Akcija Damask: Od 11 uhapšenih, pet pušteno na slobodu

Sud BiH juče je odredio jednomječni pritvor Enveru Liliću i Fikretu Hadžiću, uhapšenima u akciji Damask zbog terorizma.

Prethodno je u Sudu BiH održana sjednica povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Liliću i Hadžiću, gdje je državni tužilac Dubravko Čampara kazao da iz službenih izvještaja Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) proizlazi da su obojica uhapšenih u antiterorističkoj akciji Damask, tokom prošle godine ilegalno otišla u Tursku, a potom ilegalno prešla u Siriju, gdje su učestvovala u napadima na tamošnjem ratištu. Odbrane osumnjičenih su predložile da se tužilački prijedlog odbaci ili da se eventualno odrede mjere zabrane.

Pola metra drva

- Osumnjičeni tvrde da nisu bili pripadnici paravojnih jedinica, a negirali su i učešće u borbama u Siriji, pojasnio je tužilac, ističući kako su saslušani svjedoci kazali da su Lilića i Hadžića vidjeli u Siriji kako se bore.

Čampara je pojasnio da se nada kako će Tužilaštvo BiH u roku od mjesec uspjeti završiti sva vještačenja i saslušanja, te donijeti konačnu odluku u ovom predmetu. Naveo je da je, kroz posebne istražne radnje, utvrđeno da je Hadžić iz Kanade primao određene sume novca, te da je i osumnjičeni to priznao i objasnio odakle i u koje svrhe je koristio novac.

- Sumnja se da je taj novac dijelio ljudima koji su se borili i koji se i dalje bore na sirijskim ratištima, istakao je Čampara, dok je Hadžićev advokat Senad Dupovac kazao da njegov klijent u Siriji nije bio član borbene jedinice, već je "njegov cilj bio misionarstvo i humanitarni rad".

- On je tamo otišao legalno. S obzirom na to da je dugogodišnji vozač, tamo je vozio cisternu. Nije sporno da je Hadžić primao novac iz Kanade, sve je bilo legalno, preko banke. Radi se o manjim sumama novca za stipendiranje njegove djece. Moj klijent ima troje djece koja se školuju, istakao je Dupovac, dok je Hadžić kazao da pokušava živjeti normalan život.

- Od kada sam drugi put otišao u Siriju i kada sam vidio šta se dešava, činim sve da ljude ubijedim da ne idu tamo. Veliki sam protivnik IS-a i onoga što se tamo radi, jer se to kosi sa našom vjerom, istakao je Hadžić, kojem je prije ročišta ukazana ljekarska pomoć zbog problema sa leđima.

Sudu se obratio i osumnjičeni Lilić, kazavši da nema potrebe da "se stavlja u pritvor" i da će se, ukoliko mu Sud odredi mjere zabrane, uredno odazivati.

- Ja imam pola metra drva i samo mislim o tome hoće li moja žena imati drva da naloži, objasnio je Lilić.

Njegov advokat Slavko Aščerić je ukazao na činjenicu da je njegov klijent saslušan bez prisustva advokata, te da se njegova izjava kao takva ne može koristiti kao dokaz.

Promašio obuku

Čampara je kazao i da su Samir Hadžalić i Ramiz Ibrahimović, osumnjičeni za terorizam, sarađivali sa Tužilaštvom BiH, pokazali iskreno kajanje i dali obećanje da neće ometati istragu, zbog čega su za njih zatražene mjere zabrane napuštanja boravišta i redovno javljanje policiji. Očekuje se da će odluku o ovom prijedlogu biti donesena danas. Tužilac je naveo da su obojica priznala da su išla u Siriju, a Ibrahimović je kazao da je tamo radio kao kuhar. Hadžalić je naveo da je u Siriji bio za vrijeme ramazana, te da "zbog toga nije prošao kroz obuku". Podsjetimo, svi osumnjičeni uhapšeni su u akciji Damask, a dovode se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku. 

Sud BiH u nedjelju je odredio jednomjesečni pritvor Salki Imamoviću i Mehmedu Tutmiću, dok su Senad Kljajić, Halil Garanović, Kenan Okan, Berin Tahić i Ahmet Mušanović pušteni na slobodu.  

izvor: Oslobođenje

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog