Vijesti

Šukalo: Tokom vikenda odluka o pozicioniranju

BANJALUKA- Predsjednik stranke Napredna Srpska /NS/ Adam Šukalo rekao je da će ova stranka tokom vikenda donijeti odluku o pozicioniranju na političkoj sceni Srpske od ponedjeljka, 24. novembra.

Šukalo je rekao da su na današnjem sastanku sa SDS-om usaglašena mnoga pitanja koja su uslov za ulazak u politički dogovor sa bilo kojom strankom - proces reformi, deblokade evropskih integracija i borba protiv kriminala i korupcije, ali da je ostavljeno još prostora za razgovor o eventualnom zajedničkom nastupu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će NS nastaviti razgovore i sa svojim koalicionim partnerima DNS-om i SRS-om, kao i SNSD-om i drugim strankama koje u NS vide sagovornika. 
"Nećemo da uslovljavamo po bilo kojem pitanju, ali ćemo reći šta mislimo i kakvu ulogu možemo da preuzmemo. Spremni smo za ozbiljnu ulogu", kaže Šukalo. 

On je naveo da mjesto delegata u Domu naroda BiH nije ključno za saradnju sa nekom političkom strankom, ali da imaju kapacitet i odlična kadrovska rješenja za tu poziciju. 

Šukalo je ponovio da je NS spremna manjinski podržati izbor nove Vlade Srpske koju podrže 42 poslanika u parlamentu Srpske, jer NS nije stranka koja će destabilizovati institucije Srpske. 

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je prvi korak u razgovoru ove dvije stranke napravljen, ali da ishod razgovora tek "ostaje da se vidi". 
"SDS je otvoren za saradnju i vjerujem da ćemo napraviti dogovor koji će biti u interesu Republike Srpske i njenih građana", rekao je Bosić i izrazio uvjerenje da stranke neće imati problema u vezi sa dogovorom o eventualnim pozicijama njihovih kadrova. 

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas primio ministra inostranih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka u kabinetu pod obilježjima ratne zastave i grba takozvane Armije BiH, lider SDS-a je rekao da se ni Srbi ne odriču svojih grbova i zastava, te da ne smatra da je to pitanje koje ima, kako kaže, bilo kakvu važnost za budućnost građana Srpske. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog