Nauka

Magični gel zaustavlja krvarenje u trenu

Milioni ljudi širom sveta umire od posljedica gubitka krvi, usljed neke povrede. Mala laboratorija u Bruklinu „Vetigel“ namerava da to promeni. Njihov proizvod je želatinasta masa koja kada se nanese na ranu, u istom trenutku zaustavlja krvarenje. Potpuno je prirodan preparat i ubrzava zacjeljivanje rane.

Osnivač „Vetigela“ Džo Landolina rekao je za ekipu Blumberga, tokom obilaska laboratorije, da je njihov preparat potpuno prirodan i napravljen od biljnih polimera, koji kada dođu u kontakt sa krvlju ubrzavaju djelovanje trombocita.

Ne samo što nevjerovatnom brzinom zaustavlja krvarenje i sprečava dalji gubitak krvi, njihov gel pomaže proces zacjeljenja. Djeluje trostruko.

„Prvo, brzo povezuje pokidano tkivo, što prije svega zaustavlja krvarenje. Stvara pritisak na mjestu povrede. Drugo, u dodiru sa krvlju aktivira se fibrin, koji je u stvari polimer potreban da bi se stvorio ugrušak. Konačno, treći vid djelovanja jeste aktivacija trombocita. Gel uzrokuje njihovo vezivanje za fibrin“, objašnjava Landolina.

 

Izvor: RTS

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog