Banja Luka

Foto: Banjalučki park za pse, onako kako ga vide ljudi ali i psi

Prvi park za pse u Banjaluci čija je gradnja počela u februaru ove godine, završen je u julu, dok svečanog otvaranja nije bilo.

Vrijednost radova iznosila je 15 000 KM, a na prostoru u  Bulevaru srpske vojske od 3753 m² postavljena je ograda  visine 1,5 m, smješteni su poligon za animaciju i vježbe, odnosno sprave za vježbanje i igru pasa, izgrađena pristupna staza, pješačka staza unutar parka, te postavljen mobilijar. 

Kako nam je rečeno u Odjeljenju za komunalne, stambene poslove i poslove saobraćaja  u planu je i postavljanje česme kada se za to steknu finansijski uslovi.                   

Vlasnici ljubimaca iznosili su na društvenim mrežama, u komentarima, na forumima svoje primjedbe. Jedna od najčešćih jeste samo mjesto gdje je park izgrađen. Naime, mnogi smatraju da je nedovoljno blizu gradskih većih naselja, te da nepostojanje parking mjesta za automobile dodatno otežava ovu situaciju.

Takođe, primjedbe idu i na račun samog opremanja parka, za koji se ističe da je više namijenjen rasama pasa koje su manje rastom.

U  Gradskoj upravi su nam naveli da je u planu izgradnja još četiri parka za pse i to na slijedećim mjestima: Bulevar Desanke Maksimović, Ulica Đure Đaković, Romanijska ulica i ugao Ulica Trive Amelice i Bulevara srpske vojske.

“Kada su u pitanju vlasnički psi i potreba  da se obezbijede uslovi za kvalitetan život pasa kao i dijela njihovih potreba za kretanjem i fizičkim aktivnostima koje se ne mogu obezbijediti  u gradskim sredinama kao što je to npr. slučaj na seoskom području, a  sledeći iskustva evropskih gradova, prišlo se obezbjeđenju adekvatnog prostora za kretanje pasa i njihovo ispoljavanje prirodnih potreba za kretanjem i aktivnostima. Urađena je analiza potreba grada i lokacija pogodnih za izgradnju parka za pse te je izrađen stručni dokument kojim je određeno pet lokacija”, naveli su nam u Odjeljenju za komunalne, stambene poslove i poslove saobraćaja.

Datumi izgradnje će biti poznati kada se obezbjede potrebna finansijska sredstva.

Do tada, jedino namjensko mjesto za istrčavanje pasa ostaje ovo koje smo zabilježili kroz objektiv fotoaparata. 

Crno bijeli tonovi kojima psi uglavnom vide svijet oko sebe (iako su načunici utvrdili da mogu da prepoznaju i određene boje) poslužili su nam da vam predstavimo pomenuti park i iz ljudskog ali i iz njihovog ugla. 

autor: Frontal
foto: Goran Terzić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog