Vijesti

Podrška EU u prevenciji od prirodne nesreće

Evropska unija organizovala je u Briselu regionalnu konferenciju, kojoj su prisustvovali predstavnici BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova.

Ova konferencija nastavak je aktivnosti započetih na donatorskoj konferenciji 16. jula, kada je uz pomoć predstavnika 60 zemalja i 23 međunarodne organizacije prikupljeno 1,8 milijardi evra za Srbiju i BiH (za BiH 809 miliona evra), namijenjenih za pomoć unesrećenom stanovništvu koje je tokom majskih poplava izgubilo domove i radna mjesta. Izvjesna suma novca, kako je tada naglašeno, ići će za projekte prevencije.

Akcioni plan

- Evropska unija će u 2015. i 2016. godini izvršiti procjenu stanja za države koje su njene članice, jer oni smatraju da su poplave osnovni faktor rizika. Treba uraditi i procjenu koliko će se štete u BiH moći spriječiti donatorskim sredstvima koja će biti izdvojena za zaštitu od poplava, kazao je direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće Jasmin Jaganjac, jedan od učesnika konferencije.

Pored predstavnika zemalja regije, skupu su prisustvovali Jean Eric Paquet, direktor za BiH, Albaniju, Srbiju i Kosovo u Direktoratu za proširenje EU, Melvin Asin iz Delegacije EU u BiH, te predstavnici Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Praktični cilj skupa je bila operacionalizacija dogovorenog na donatorskoj konferenciji, zatim koordinacija regionalnih aktivnosti na zaštiti od poplava i procjena nivoa spremnosti svih država na Balkanu da se nose sa rizikom od ove prirodne nesreće, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

- Na državnom nivou sačinjen je Akcioni plan 2014 - 2017. godina, čiji je cilj utvrđivanje budućih prioriteta u upravljanju vodama i sprečavanju poplava, rekao je na konferenciji pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boško Kenjić, te dodao da je ovaj dokument upućen na usvajanje Savjetu ministara BiH i entitetskim vladama.

Nastavak pomoći

Učesnici konferencije su usaglasili mišljenje o izradi katastra klizišta kojim bi se na vrijeme upozorilo na područja koja su potencijalno ugrožena. Iz Vlade FBiH juče je saopšteno da će se skup sličan ovome održati ponovo za nekoliko mjeseci. Na njemu će se govoriti o realizaciji svega dogovorenog na ovoj, posljednjoj konferenciji u Briselu.

Takođe, učesnici i predstavnici donatora dali su punu podršku projektu sanacije i rekonstrukcije savskog nasipa. U tu svrhu trebalo bi se izdvojiti oko 32 miliona KM. Kako je naglašeno, Evropska unija će preko svojih projekata, nastaviti pomagati zemljama Balkana. Poplave iz maja predstavljaju najtežu prirodnu katastrofu u BiH u posljednjih 120 godina, a uzrokovale su oštećenja na više od 40.000 stambenih jedinica i pogodile su više od milion ljudi.

izvor: Oslobođenje

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog