Vijesti

Na području Neuma od "plavog jezika" oboljelo 100 ovaca

Službeno je potvrđeno kako se na području Neuma kod ovaca pojavila bolest "plavog jezika", od koje je do sada oboljelo 100 grla.

Kako se navodi u današnjem izdanju Večernjeg lista, do sada je 25 životinja uginulo, a oko 20 ovaca je u fazi teškog oboljenja, dok su ostale u određenoj fazi liječenja.

Po riječima veterinara Ivana Krešića, kod oboljelih životinja dolazi do otoka usana, međučeljusnog prostora, na ustima im se pojavi iscjedak, a slina na nosu može biti ugnojena. Životinja u teškom stadiju bolesti počne povraćati i ugine.

Krešić ističe kako su donijeli odluku da se uginule životinje zakopaju, svako na svom posjedu, te je urađena dezinfekcija štala.

Riječ je o bolesti koju prenose komarci, a trenutne vremenske prilike pogoduju širenju bolesti. Zaraza se već proširila van područja opšine Neum  i njezin trenutni smjer kretanja je prema Stocu, piše Večernji list.

Bolest nije opasna za ljude, a najviše je izražena kod ovaca. Moguća su oboljena kod koza i goveda.

Ured za veterinarstvo uspostavio je krizni stožer protiv bolesti "plavog jezika" te se od njih očekuju konkretni potezi šta i kako dalje. Do sada je ovom bolešću pogođeno oko 30 domaćinstava koji žive od stočarstva.

"Ovo je bolest s liste A. Onaj ko donosi mjere trebao bi ljudima nadoknaditi štetu. Nadamo se kako će institucije imati osjećaja za ovo",naglasio je Krešić.

izvor: Fena

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog