Vijesti

Savez logoraša: Odluke o uklanjanju spomen-krsta - svojevrsni kukavičluk

Savez logoraša Republike Srpske ocijenio je da odluke nadležnih organa opštine Istočni Stari Grad, kojima se određuje uklanjanje privremenog spomen-krsta na Zlatištu, predstavljaju "svojevrsni kukavičluk, ali i štićenje nekih drugih, prvenstveno privatnih interesa, koji ne mogu i ne smiju biti iznad dužnog pijeteta i sjećanja na srpske žrtve".

Iz Saveza logoraša Srpske saopšteno je da nisu iznenađeni takvim odlukama i navode da su ih donijele strukture koje su od početka opstruisale ideju i inicijativu Saveza da se na Zlatištu izgradi spomen-kompleks u znak sjećanja na nevine srpske žrtve u Sarajevu. 

U Savezu su, kako se navodi, posebno revoltirani zaključkom Skupštine opštine Istočni Stari Grad da načelnik opštine istraži i utvrdi odgovornost onih koji su postavljanjem privremenog krsta "ugrozili bezbjednost i razvoj privrede i turizma", te time "nanijeli velike finansijske gubitke u društvenom i privatnom sektoru". 

"Ovakve stavove, prema kojima hiljade srpskih žrtava treba potisnuti iz sjećanja zbog razvoja privrede i turizma, Savez ocjenjuje skandaloznim, sramotnim i omaložavajućim za sjene žrtava, članove njihovih porodica i cjelokupan srpski narod u BiH", dodaje se u saopštenju. 

Savez smatra da je to "licemjerno skrivanje iz paravana formalnosti i procedura". 

Na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru je postavljen spomen-krst, koji bi trebalo da predstavlja privremeno obilježje u znak sjećanja na stradale sarajevske Srbe.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog