Vijesti

Klub: Nepredvidiv kraj Eufor-a u BiH

Kraj misije Eufora u BiH u ovom trenutku nije predvidiv, ocijenio je ministar odbrane Austrije Gerald Klub povodom ispraćaja novog komandanta međunarodne misije brigadira Johana Luifa, koji 17. decembra preuzima dužnost.

Luif, novoimenovani komandant Eufora, naglasio je da će misija pokušati da "stanje u BiH zadrži pod kontrolom" da bi političari imali mogućnost da nakon oktobarskih izbora formiraju vlasti na svim nivoima i tako doprinesu napretku BiH, prenose beogradski mediji.

On je istakao da je "nezadovoljavajuće što BiH nije uspjela sama da napreduje od Dejtonskog sporazuma" do novog ustava.

"Kada se čitaju izvještaji visokog predstavnika Valentina Incka ili UN mora se, nažalost, konstatovati da politički razvoj veoma sporo napreduje. Zbog toga moramo ostati tamo i 20 godina od završetka rata", rekao je Luif.

On je naglasio da Eufor "uživa veliki ugled u BiH", a posebno austrijski vojnici koji su pružili značajnu pomoć građanima tokom ovogodišnjih poplava.

Luif će 17. decembra preuzeti komandu nad Euforom, koji broji oko 600 vojnika iz 21 zemlje, među kojima je više od 300 Austrijanaca.

Budući komandant Eufora ima iskustvo u međunarodnim misijama pošto je 2011. godine bio zamjenik komandanta Kfora na Kosovu i Metohiji.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog