Vijesti

Zabrinjavajuće stanje ljudskih prava lica sa invaliditetom

Stanje ljudskih prava lica sa invaliditetom u BiH je zabrinjavajuće zbog kršenja prava u svim oblastima, upozoravaju iz institucije Ombudsmana BiH povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba s invalidetom.

Ombudsmani BiH ističu da je potrebno preduzeti mjere koje bi olakšale licima s invaliditetom potpuno uživanje prava i njihovo puno uključivanje i učešće u zajednici i pozivaju sve organe vlasti u BiH da ukažu na sposobnosti osoba s invaliditetom i potrebu njihovog aktivnijeg učešća u razvoj društva.

Registrovane žalbe u instituciji Ombudsmana ukazuju da ova kategorija građana ima velike probleme koji se multipliciraju, jer evidentirani problem pristupačnosti se reflektuje na ostvarivanje svih drugih prava počev od obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, privatnog i porodičnog života, socijalne uključenosti, pristupa izbornom procesu i slično.

Ombudsmani primjećuju i da se i kod izgradnje novih objekata problemu arhitektonskih barijera ne posvećuje dovoljno pažnje, te ukazuju na potrebu organizovanja edukativnih sadržaja za zaposlene u institucijama vlasti o pravima lica s invaliditetom, a posebno u službama za urbanizam i prostorno uređenje.

U saopštenju iz institucije Ombudsmana BiH navodi se da se uočava i nedostatak uslužnih servisa za osobe sa invaliditetom, nedostatak specijalizovanih aparata i usluga za preglede, kao i neodgovarajući kvalitet ortopedskih pomagala.

"I dalje se nedovoljna pažnja posvećuje problemu zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije i prekvalifikacije osoba s invaliditetom, a prisutan je i diskriminatoran odnos u pogledu uzroka nastanka invalidnosti i visine materijalnih primanja", dodaje se u saopštenju.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog