Vijesti

Američki istražioci počeli kontrolu u BiH?

Američki istražioci, predstavnici Nacionalne bezbjednosne agencije /NSA/ i FBI stigli su u BiH i počeli kontrolu djelovanja, prije svega, svojih službi u BiH zaduženih za borbu protiv terorizma na ovom području, pišu "Večernje novosti".

Pozivajući se na obavještajno-bezbjednosne izvore, list navodi da SAD nisu zadovoljne kako na ovom području djeluju njihovi predstavnici jer "jačaju" džihadisti i vehabije. 

U narednim danima očekuje se dolazak visokorangiranog tužioca iz SAD sa uputstvima i smjernicama za dalju borbu protiv terorizma u BiH. 

Kada "snime" stanje na terenu SAD će sve prikupljene podatke sa smjernicama za buduće djelovanje predati, prije svih, institucijama BiH, navode "Novosti". 

Nakon što američki bezbjednjaci "pročešljaju" rad svojih ljudi na terenu u BiH, plan je da se presele na Kosovo i Metohiju, gdje imaju Kancelariju za borbu protiv terorizma, kako bi i tamo sagledali šta je sve do sada urađeno. 

Osim BiH i Kosova i Metohije, Amerikanci imaju u planu da posjete i Hrvatsku jer je ona označena kao važna tranzitna zemlja za odlazak džihadista iz BiH u Siriju. 

Jedna od "adresa" američkih bezbjednjaka biće i zvanični Beograd, gdje će biti tražene inormacije o stanju u Sandžaku jer se analizom došlo do zaključka da to područje ima jako uporište radikalnih islamista koji se sve češće pojavljuju u Siriji, ali i na drugim ratištima širom svijeta. 

Izvori "Večernjih novosti" tvrde da je upravo na prijedlog NSA prije mjesec dana usvojena nova strategija borbe protiv terorizma u svijetu. 

U tom dokumentu je navedeno 13 država Evrope, Afrike, Bliskog istoka u kojima mora da se unaprijedi borba protiv terorizma. 

U Evropi je BiH označena kao zemlja sa najjačim terorističkim uporištem, a američki bezbjednjaci tvrde da je BiH četvrta zemlja u svijetu po mobilizaciji džihadista za ratovanje na raznim frontovima širom svijeta, u odnosu na broj svojih stanovnika.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog