Region

Srbija nema pravo da traži NIS

Srbija nema pravo da od Rusije traži vraćanje NIS-a ako ne bude izgrađen Јužni tok, kaže za Danas Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Ono što je najvažnije, kako kaže Savić, jeste to da Srbija, koja je uvučena u političko prepucavanje dvije velike sile, ne može da uradi ništa kako bi se situacija poboljšala.

"Definitivno je da će naša zemlja biti veliki gubitnik ako Јužni tok ne bude bio izgrađen. Međutim, mi ništa ne možemo da uradimo da bi se to promijenilo, čak formalno pravno nemamo pravo ni da zatražimo da se Srbiji vrati Naftna industrija Srbije, koja je bila dio sporazuma o izgradnju Јužnog toka kroz teritoriju naše zemlje", rekao je Savić.

Prema njegovom mišljenju, razlog za to je taj što prethodna vlada Srbije, koja je potpisivala gasni sporazum, nije predvidjela mogućnost da projekat propadne i u ugovorima ne postoji klauzula o vraćanju NIS-a državi u slučaju da posao propadne.

"Vjerujem da će premijer Aleksandar Vučić, u slučaju da do izgradnje Јužnog toka zaista i ne dođe, od Moskve tražiti da se sporazum promijeni, ali objektivno gledano, naš manevarski prostor na tom planu je veoma mali. Prethodna vlada je, naime, bezrezervno vjerovala da je Evropskoj uniji taj gasovod neophodan i da aranžman nikad neće propasti. Postoji mogućnost da Rusi pristanu na promjenu sporazuma, ali to će biti samo mali ustupci, koji sigurno neće dovesti u pitanje vlasništvo Gaspromnjefta nad NIS-om", smatra Savić.

Stav Rusije da gasovoda Јužni tok neće biti u slučaju da ga Evropska unija ne želi veoma je loša vijest, ali ne i neočekivana, smatra stručna javnost u Srbiji.

"Sasvim je jasno da je kriza u vezi sa izgradnjom Јužnog toka nastala iz političkih razloga, odnosno zbog rata na jugoistoku Ukrajine. Evropska unija podržava vlast u Kijevu, a Moskva pproruske snage  u Donjecku i Lugansku, pa je to osnovni razlog zbog čega je zapelo oko Јužnog toka. Slobodno možemo konstatovati da je ukrajinska kriza glogov kolac za sprovođenje tog važnog projekta", kaže LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On dodaje da se potez koji je povukla Moskva može posmatrati i kao “taktički“, sa ciljem prebacivanja odgovornosti u “dvorište Evropske unije“.

"Cilj Rusa je jasan. Oni jednostavno žele da pošalju poruku potrošačima gasa u Evropi. Ako u narednom periodu bude problema sa količinama gasa, ako bude bilo nestašica, za to će biti odgovoran Brisel, jer je izgradnju Јužnog toka onemogućio zbog političke podrške Kijevu", kaže Savić.

I Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, misli da je stav Moskve prebacivanje odgovornosti na Brisel, ali je i dalje čvrsto uvjeren da će do izgradnje Јužnog toka ipak doći.

"Osnovni razlog izgradnje Јužnog toka je potreba potrošača u Evropskoj uniji za većim količinama gasa. Dakle, sprovođenje tog projekta je ekonomski interes Evrope. Pedeset odsto akcija kompanije za izgradnju Јužnog toka je u vlasništvu firmi iz EU, odnosno NJemačke, Francuske i Italije. Činjenica je da administracija u Briselu stavlja klip pod točkove izgradnji tog gasovoda, ali to nikako ne znači da ga zemlje Evropske unije ne žele. Sasvim je logično što su Rusi povukli ovakav potez i prebacili odgovornost na EU, koja iz političkih razloga koči projekat. Trebalo je to i ranije da urade. Ipak, i pored svega, ne vjerujem da će izgradnja Јužnog toka biti definitivno odbačena. Vjerujem da će, iz razloga koje sam naveo, gasovod ipak biti izgrađen i da će prolaziti kroz teritoriju Srbije. Zbog svega toga Beograd ne treba da pravi nikakve rezervne planove, jer će se izgradnjom Јužnog toka kroz plaćanje tranzitnih taksa značajan novac sliti u budžet, kao i kroz porez koje će platiti naše građevinske firme angažovane na izgradnji", naglašava Vuletić.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog