Vijesti

BiH je "sigurna zemlja porijekla"

Zahtjevi za azil državljana BiH ubuduće će biti odbijeni kao "očito neosnovani", čime će postupak obrade zahtjeva biti znatno ubrzan, saopšeno je iz njemačke Ambasade u BiH.

U saopštenju se navodi da će BiH biti uvrštena u kategoriju "sigurnih zemalja porijekla", kada je riječ o pravu na azil, pošto u njoj nema prijetnje od progona. 

Iz Ambasade podsjećaju da je u Njemačkoj 6. novembra stupio na snagu Zakon o uvrštavanju drugih zemalja kao sigurne zemlje porijekla i za lakši pristup tržištu rada za tražioce azila i strance sa ograničenim boravkom, tako da će ubuduće zahtjevi za azil državljana BiH biti odbijeni kao "očito neosnovan". 

Time će se postupak obrade zahtjeva za azil znatno ubrzati, ističu u Ambasadi. 

Pretpostavku da je zahtjev "očito neosnovan", podnosilac zahtjeva može u pojedinačnim slučajevima opovrgnuti ako dokaže da u njegovom slučaju prijeti progon, navodi se u saopštenju. 

Istovremeno, novi zakon donosi sa sobom i olakšice za podnosioce zahtjeva za azil i strance sa ograničenim boravkom /Dulding/ u Njemačkoj, tako da oni ubuduće smiju načelno raditi već poslije tri mjeseca.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog