Vijesti

Pomaci u zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Širom svijeta i u Bosni i Hercegovini, danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica Vijeća za osobe sa invaliditetom u BiH (VOI BiH) Elvira Bešlija poručila je da je 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, od velikog značaja za sve osobe sa invaliditetom, u smislu da je to prilika za te osobe da ukažu na svoje probleme i potrebe te da pozovu ljude na saradnju.

Na konferenciji za novinare održanoj u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Bešlija je podsjetila da je Vijeće u ovoj godini imalo značajne aktivnosti koje su se odnosile na saradnju sa nadležnim institucijama u cilju prevazilaženja svih oblika diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Prema njenim riječima, postoji mnogo problema u smislu pristupačnosti.

"Ima tu i pozitivnih pomaka i sve ono što mi radimo ne radimo uzalud, nismo se ni danas ovdje uzalud okupili. Veliki su pomaci u zapošljavanju osoba sa invaliditetom u oba entiteta", pojasnila je Bešlija.

"Idemo možda sporo, malim koracima, ali defitivno idemo naprijed", poručila je Bešlija.

Vijeće je osnovano 2010. kao stalno, stručno, savjetodavno tijelo Savjeta ministara BiH, a broji 20 članova iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić otvarajući konferenciju rekao je kako je njen cilj da se pošalju poruke da u budućnosti svi učine sve što je u njihovoj moći kako bi osobe s invaliditetom imale što bolji život. Najavio je da će Ministarstvo u martu 2015. predstaviti inicijalni izvještaj o provođenju Međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

"Važno je dalje razvijati sve aktivnosti usmjerene na bolju implementaciju politika u ovoj oblasti i poboljšanja uvjeta života osoba s invaliditetom", pojasnio je Ljubić.

Prema njegovim riječima, uloga Vijeća i udruženja osoba s invaliditetom je zajednička borba protiv neprovođenja zakona i kršenja prava ove kategorije stanovništva.

Član VOI-a Zoran Dobraš podsjetio je na majske poplave u BiH, rekavši da bi osobe sa invaliditetom u ovakvim situacijama trebale imati prioritet pri pružanju pomoći.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je ukazivanje na neophodnost poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti tih osoba u zajednici, kao i na probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Procjenjuje se da oko deset posto građana BiH ima neku vrstu fizičkog, senzornog, razvojnog, mentalnog ili emocionalnog onesposobljenja. Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH sarađuje sa entitetskim organima i udruženjima osoba sa invaliditetom, a njegovi članovi su imenovani 2011. godine na mandat od četiri godine.

izvor: AA

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog