Vijesti

Potpisan sporazum sa CEPOL-om: Obuka policijskih službenika po evropskim standardima

Na današnjoj ceremenoji u Budimpešti zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar i direktor Evropske policijske akademije /CEPOL/ Ferenc Banfi potpisali su dogovor o načinu rada između BiH i CEPOL-a, čime se otvaraju nove mogućnosti preuzimanja evropskih standarda kada je riječ o policijskom radu i bezbjednosti građana BiH.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno je da je Ćavar tokom susreta sa direktorom Banfijem naglasio da su za Ministarstvo sigurnosti BiH prioritet evropske integracije, te informirao da su započeli i pregovori za potpisivanje Operativnog sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om.  

„Sigurnosne prijetnje ne mare za granice, te zbog toga granice ne bi trebale predstavljati prepreku kada je u pitanju jačanje saradnje i sposobnost Evrope da navedene prijetnje suzbije. Ministarstvo sigurnosti je svjesno prednosti, koje će sve agencije za provođenje zakona Bosne i Hercegovine imati zaključivanjem ovog dokumenta. Naš prioritet je postizanje evropskih standarda u oblasti provođenja zakona kroz edukaciju policijskih službenika, kao i kroz saradnju sa ekspertima iz zemalja članica CEPOL-a“, naglasio je Ćavar. 

CEPOL je agencija EU-a namijenjena obuci policijskih službenika te osobito jačanju kapaciteta agencija za provedbu zakona za odgovor na prijetnje koje se neprekidno razvijaju, posebno na one s evropskom ili prekograničnom dimenzijom, kao što su krijumčarenje droga ili terorizam.

 CEPOL u svim državama članicama ima svoje kontaktne tačke koje policijskim službenicima koji žele pohađati obuke pružaju informacije i pomoć. Kontakt tačka za BiH smještena je u Ministarstvu sigurnosti BiH. 

Tokom posjete Budimpešti zamjenik Ćavar danas se sastao i sa državnom sekretarkom Ministarstva unutrašnjih poslova Mađarske Kristinom Bertom. Razgovarano je o trenutnim  sigurnosnim izazovima te unaprijeđenju saradnje ministarstva i policijskih agencija dvije države, koja je u dosadašnjem periodu ocijenjena kao veoma uspješna.      

autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog