Vijesti

Naučno-istraživačka ekspedicija u Šipovu

U Šipovu je pokrenuta ekspedicija „Aegolius“ kartiranjem sove - gaćaste kukumavke (Aegolius funereus) tokom proljeća na okolnim planinama u Šipovu.

Istraživanja su započeli biolozi i ornitolozi iz  Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banja Luka. Pošto je evidentiran značajan broj primjeraka, izrađene su i kućice za gniježđenje ove vrste. Akcija je nastavljena ove jeseni uz podršku članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Centra za zaštitu sova Srbije.

U toku ekspedicije uz pomoć kolega iz Srbije prvi put na području Bosne i Hercegovine i Republike Srpske montirane su kutije za gniježđenje ove vrste sove te je time učinjeno mnogo na praktičnoj zaštiti i poboljšavanju uslova za opstanak ove tajanstvene, rijetke i javnosti nepoznate sove koja je svoje, do sad najveće poznato stanište kod nas i u regionu, našla upravo na planini Vitorog i ostalim planinama u okolini Šipova. Sove predstavljaju jednu od najguroženijih grupa ptica koje su takođe slabo istražene, dok s druge strane čovjeku čine mnogo usluga regulišući brojnost glodara rezervoare zoonoza, a koji čine štete u poljoprivrednoj, stočarskoj proizvodnji ali i u šumarstvu.

Autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog