Region

Prije pada aviona došlo do eksplozije?

Vlastima u Skoplju danas je predat nacrt izvještaj ponovljene istrage avionske nesreće u kojoj je prije skoro 11 godina poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, koji se bitno razlikuje od prve istrage koju su vodile nadležne vlasti u BiH.

Šef međunarodnog tima koji je obavio drugu istragu Omer Kulić kaže da se izvještaj bitno razlikuje od prethodne istrage i da će biti objavljen za 20 dana.

Skopski dnevnik "Vest" nezvanično saznaje da su Trajkovski i još sedmoro članova makedonske delegacije poginuli od eksplozije i gušenja, dok je jedan od članova obezbjeđenja ispao iz aviona nakon eksplozije i preminuo od zadobijenih povreda.

Međunarodni tim je na zahtjev makedonske Vlade skoro dvije godine istraživao šta se dogodilo prije, tokom i neposredno nakon kobnog leta.

Istraga je koštala oko 160.000 evra, a konačan izvještaj biće objavljen za 20 dana do kada makedonska strana može da uloži primjedbe, koji će biti sastavni dio izvještaja.

Kulić je najavio da će tada biti prikazani i snimci kompletnog leta, sa autentičnim razgovorima iz pilotske kabine.

On je naglasio da su članovi tima tokom istrage uradili dva simultana leta sa istim tipom aviona u kojem je stradao Trajkovski.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo.

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer nije bilo elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Ovim izvještajem nije bila zadovoljna makedonska Vlada, koja je formirala novim tim eksperata koji su u proteklih šest godina radili na prikupljanju dokaza.

Nakon novih saznanja, vlada u Skoplju zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu.

Avion makedonske Vlade, u kojem su se, osim Trajkovskog, nalazili njegovi savjetnici Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. na području sela Rotimlje kod Mostara.

izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog