Vijesti

Predstavnici redakcije Klix.ba pozvani na informativni razgovor

“U cilju objektivnog i pravovremenog informisanja javnosti, a u vezi sa optužbama kako Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske navodno vrši pritisak na portal Klix.ba zbog afere prisluškivanja predsjednika Vlade RS Željke Cvijanović, želimo da informišemo da istragom u ovom predmetu u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS rukovodi tužilac Specijalnog tužilaštva", saopšteno je danas iz MUP RS.

Istakli su i da policijski službenici MUP-a RS jesu pozvali na informativni razgovor predstavnike redakcije Klix.ba, ali je ta radnja izvršena po nalogu Specijalnog tužilaštva RS.

"U kojim pravcima se vodi ova istraga i ko će sve biti saslušan određuje Specijalno tužilaštvo Republike Srpske. Ministarstvo nema ovlaštenje tužioca da daje bilo kakave izjave u vezi sa ovim predmetom, te molim predstavnike medija da se za informacije obrate Specijalnom tužilaštvu RS.", dodaje se u saopštenju.

Na portalu Klix.ba ranije je saopšteno da je MUP RS-a u proteklim danima kontaktirao predstavnike portala te su ih pozvali na informativni razgovor u Banjaluku, navodeći da su “pokušali izvršiti pritisak na redakciju da otkrijemo izvore i način na koji smo došli do audiosnimka prema kojem premijerka  navodno kupuje "papke" radi formiranja većine u Narodnoj skupštini RS-a.  

“Kao i svim građanima, dužnost nam je da sarađujemo s policijom, ali ne i da trpimo pritiske. 

Klix.ba nikada nije i nikada neće otkriti svoje izvore, pod bilo kakvim pritiskom. Takođe, zaposleni na portal Klix.ba u svakom momentu će postupiti u skladu sa zakonom i kao građani se odazvati na poziv policije. Nakon prvog telefonskog poziva da dođemo na razgovor u MUP RS-a, putem svoga advokata Klix.ba se tamošnjoj policiji obratio pismenim putem, tražeći objašnjenje zbog čega smo pozvani i u kojem svojstvu nas pozivaju. MUP,"nije dobio" taj upit proslijeđen faxom na odgovarajući broj.”, objavili su na klix.ba.

Udruženje novinara RS: Nedopustiv pritisak na medije!

Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske osuđuje pritisak Ministarstva unutrašnjih poslova RS prema portalu Klix.ba i smatra ga nedopustivim, saopšteno je iz ovog udruženja.“Krajnje je neprimjereno i suprotno demokratskim standardima i praksama u odnosu državnih institucija i medija pozivanje urednika i novinara portala Klix.ba na informativni razgovor povodom emitovanja audio snimka.Pogotovo zabrinjava informacija da su inspektori MUP-a RS pokušali citiranjem navodnog zakona zastrašiti novinare tvrdeći da su krivično odgovorni i da im prijeti zatvorska kazna.

Kako novinari imaju potpuno zakonsko pravo na zaštitu izvora, ovaj informativni razgovor predstavlja nedopustiv pritisak na medije“, navode iz Upravnog odbora Udruženja novinara Republike Srpske.

Takođe, daju punu podršku urednicima i novinarima portala Klix.ba i pozivaju MUP Republike Srpske “da obustavi svaki daljnji postupak, ukoliko se provodi protiv novinara Klix.ba“.

izvor: Frontal/mondo.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog