Vijesti

EU neće spuštati kriterijume za BiH

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas u Sarajevu da EU neće spuštati kriterijume i standarde koje očekuje da BiH ispuni na evropskom putu.

"Uslovi ostaju isti i oni se neće mijenjati ni u budućnosti. Možemo govoriti o promjeni redoslijeda prioriteta, odnosno kako unaprijediti pristup nekim pitanjima, kao što su socio-ekonomske reforme i funkcionalnost zemlje", rekla je Mogerinijeva na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da su politički lideri u BiH danas iskazali znatnu političku volju da ispune očekivanja EU i da se na novim osnovama nastavi put evropskih integracija.

"Pokazana je volja političkih lidera i domaćih institucija da se krene u novu fazu procesa, da bi se stvari pomakle naprijed", naglasila je Mogerinijeva.

Mogerinijeva je rekla da će 15. decembra na sastanku ministara inostranih poslova EU biti podnesen izvještaj o njenoj posjeti BiH, zajedno sa evropskim komesarom za politku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

"Nakon toga biće definisani koraci kako konkretizovati političku volju za nastavak procesa evropskih integracija", navela je Mogerinijeva.

Han je rekao da je EU spremna da pruži doprinos evropskim integracijama BiH, ali da je cijeli proces u rukama političara i institucija civilnog društva BiH.

"Mi smo tu da iskoristimo podsticaj zemalja članica koji su prerasli u inicijativu EU", istakao je Han, koji je današnje sastanke ocijenio kao obećavajuće i pozitivne.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog