Zanimljivosti

Tuzlanka Danijela, ljubav i mir našla u Indiji

Danijela Jokić- Vaislai iz Tuzle vođena ljubavlju uputila se prije tri godine u Indiju, gdje je promovišući vegetarijansku ishranu uspjela da ostvari svoje snove.

 Vegetarijanski stil života dijeli putem bloga sa velikim brojem ljudi, a ogromnu podršku joj pruža suprug Indijac kojeg je upoznala u Tuzli preko prijatelja na časovima joge.

Vjenčali smo se 2011. godine u Tuzli, a vjenčanju su prisustvovali i članovi njegove porodice iz Indije koji su prvi put boravili u BiH- kaže Danijela.

Priznaje da je bila iznenađena njihovom ljubaznošću, te da je prezadovoljna koliko su je dobro prihvatili.

Svijetao ten u Indiji je simbol ljepote.Narod mi prilazi na ulici i dijeli komplimente da sam "svijetla kao Mjesec".

Traže da se slikaju sa mnom, a o mojoj posjeti Šivinom hramu u Amritsaru pisalesu novine, a kamere me pratile u stopu sve zato što sam bijele puti, priča Danijela i dodaje da se i u restoranima, trgovinama i na tržnicama svi trude da joj pruže što bolju uslugu.

Put ka uspjehu olakšale su joj i navike Indijaca. Popularnost vegetarijanske kuhinje i razne vrste povrća kojim obiluju ulične i pijačne tezge ostavile su najjači utisak na nju.

Probala sam mnoge namirnice koje ranije nikad nisam ni vidjela, poput tapioke, korijena lotosa, drvene jabuke, licija, guave, lišća piskavice i gorušice, kaže Danijela i dodaje da posebno uživa u prirodnoj kozmetici koju Indijke koriste za uljepšavanje.

Na početku joj nije bilo lako, a jedan od najvećih problema predstavljale su joj visoke temperature, koje dostižu i 48 stepeni Celzijusovih.

Naučila sam kako se rashladiti na prirodan način uz začine, napitke i sezonske namirnice kaže Danijela i dodaje da je Nju Delhi krcat ljudima, a često "zaglavi" i po nekoliko sati u saobraćaju tik uz krave i bivole.

Bonton

Indijski bonton mladoj Tuzlanki bio je nepoznat zbog čega se nekoliko puta našla u nezgodnoj situaciji. Kada vam neko ponudi čaj, slatkiš ili neki poklon u Indiji je pristojno odbiti nekoliko puta, pa tek onda prihvatiti. Dešavalo mi se da me na moje izričitio "ne" zaspu slatkišima i poklonima, a bilo je suprotnih situacija kada sam "na prvu" znala prihvatiti poklon dok se moj muž crvenio, priča sa osmijehom Danijela Jokić-Vaisli.

Indijce opisuje kao veoma duhovite ali i odgovorne. Porodica im je na prvom mjestu, a poštovanje starih osoba i učitelja ih naročito krasi.

Kult ljepote i žene posebno je izražen. Žene puno pažnje posvećuju ljepoti koja je utkana u njihovu tradiciju. Udate žene na ulicu ne izlaze bez kompletnog nakita.Naušnice, narukvice, ogrlice, prstenje, sve mora biti usklađeno sa bojama šminke i sarija. Mnoge su zaposlene na vodećim pozicijama i gotovo sve imaju kućnu pomoćnicu.

Spojila je novinarsku profesiju i vegetarijanstvo, a osim bloga piše i za mnoge portale o zdravoj ishrani.

Štampa je izuzetno popularna, čita se u svakom domu. Kao i kod nas rasprava o politici je omiljena zabava većini Indijaca, a nezaobilazne su i sapunice, kaže novopečena Indijka.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog