Zanimljivosti

Upoznajte kokosove krabe - najveće zglavkare na tlu

Upoznajte kokosove krabe, toliko velike i moćne, da mogu svojim kliještima da otvore kokos i čak love pacove…

Sa dužinom do jednog metra, kokosove krabe nisu samo najveće krabe na zemlji. Oni su takođe i najveći zglavkari, grupa koja uključuje insekte, paukove i rakovi koji žive na tlu. Japanska pauk kraba je veća, ali ima prednost življenja pod vodom gdje njegovu težinu podržava voda.

Uprkos njihovoj veličini, malo se zna o stanju njihove populacije. Kao rezultat toga označeni su sa "nedovoljno podataka" od strane Internacionalne unije za konzervaciju prirode, što znači da ne znamo dovoljno kako bi mogli reći da su ugrožena vrsta.

Žive na malim ostrvima u tropskoj Indiji i Pacifičkom okeanu. Bez obzira na ime koje imaju oni jedu razvorsnu hranu, uključujući dosta svježeg voća, i oni traže manje krabe.

Žive u podezmnim bunkerima, povezani vlaknima sa kokosovim ljuspicama. Za razliku od većine kraba, oni su gotovo svo vrijeme nalaze na tlu, vraćaju se moru samo da polože svoja jaja.

Populacija koskosovih kraba nikad nije bila propisno istražena, tako da ne znamo koliko ih ima i da li jesu ili ne ugrožene.

“Istorijski, ove krabe su lovili ljudi nekoliko decenija”, kaže Heder Koldevej iz  londonskog Udruženja zoologa. Sada se čini da ih love pacovi, koji su doneseni na neka od njihovih ostrva.

Ona i njene kolege su počeli prvo istraživanje populacije ove vrste kraba. Traže ih na mjestima tri atola u Indijskom oekanu.

“Teško je reći kako su krabe. Trebaće nam nekoliko istraživanja kroz nekoliko godina da se to ustanovi.”

izvor:BBC

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog