Vijesti

Njemačka vlada šokirana spekulacijama srbijanskih medija?

BEOGRAD - Njemačka nije postavila nijedan novi uslov Srbiji na njenom putu ka dobijanju članstva u EU i šokirana je najnovijim medijskim spekulacijama, piše beogradski list "Danas", pozivajući se na diplomatske krugove u Berlinu.

Tačke koje su neophodne za nastavak evropske integracije Srbije odavno su poznate i njih je propisala Evropska komisija, a ne Nijemci, tvrde iz diplomatskih krugova. 

Prema riječima sagovornika lista bliskim Vladi njemačkog kancelara Angele Merkel, zvanični Berlin je "potpuno šokiran i iznenađen najnovijim spekulacijama pojedinih medija u Srbiji". 

"Njemačka Vlada nema nikakve nove uslove, odranije je poznato da je neophodno primijeniti briselski sporazum. Zvanični Berlin ne zna da li je riječ o izmišljotinama pojedinih medija u Srbiji ili, naprosto, o nesporazumu", ističu predstavnici njemačkih diplomatskih krugova. 

Knut Flekenštajn, funkcioner Socijaldemokratske partije Njemačke, koja je dio vladajuće koalicije, i poslanik Evropskog parlamenta, kaže za "Danas" da je vidio medijske navode, ali da "nema informaciju o novim uslovima Berlina". 

Pojedini mediji u Srbiji objavili su da je Berlin poslao Srbiji 11 uslova, među kojima su izrada statuta Zajednice srpskih opština u skladu sa prištinskim zakonima, dogovor o pozivnom broju za Kosovo, integrisanje civilne zaštite u prištinski sistem, izgradnja zidanih objekata na prelazima, primjena dogovora o energetici. 

Uslovi su i uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, zaustavljanje šverca na ilegalnim prelazima, prihvatanje pasoša Kosova na granicama, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, da Priština preuzme trafo stanice Gazivode i Vlač, da lokalna samouprava uđe u kosovski sistem. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog