Vijesti

PIC za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) održao je dnodnevni sastanak na nivou političkih direktora u Sarajev kako bi ponovo potvrdio svoju viziju i čvrstu opredijeljenost za stabilnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH) s funkcionalnijim institucijama.

Upravni odbor PIC-a podvukao je svoju nedvosmislenu opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu s međunarodnim pravom. 

Upravni odbor PIC-a pozvao je na prioritetno formiranje vlasti na svim nivoima kako bi se konačno mogli riješiti važni izazovi koji stoje pred BiH i problemi njenih građana.

PIC-a je nove vlasti pozvao da se hitno počnu baviti ekonomskim i socijalnim izazovima sa kojima je BiH suočena i da stvaraju nove ekonomske prilike, posebno za mlade u BiH, kao što to građani zahtijevaju. 

Upravni odbor PIC-a podvukao je svoju podršku daljem napretku BiH na evroatlantskom putu i posebno je pozvao institucije BiH i izabrane lidere da izađu iz zastoja koji blokira integracioni put ove zemlje.

Pored toga, Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti u BiH da: 

a) Značajno ubrzaju odgovor na poplave i upute pomoć onima koji su i dalje posebno ugroženi. Osim toga, da poduzmu preventivne mjere i pojačaju otpornost od poplava;

b) Unaprijede izborni proces, posebno u pogledu revizije granica izbornih jedinica i dodjele mandata, kako bi bolje odražavali broj registrovanih birača, te rada biračkih odbora i regulisanja finansiranja kampanje; 

c) Poštuju i sprovode odluke Ustavnog suda BiH, koje su konačne i obvezujuće, a posebno odluku o Mostaru, osiguravši da Mostar ostane jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim stepenom lokalnih ovlasti/administracije ispod nivoa grada;

d) Krivično gone slučajeve korupcije na visokom nivou; efikasno procesuiraju ratne zločine u skladu s domaćim strategijama, pri čemu prioriteti treba da budu najsloženiji i najozbiljniji slučajevi, a težište na kvaliteti umjesto na broju optužnica; 

e) Odlučno unapređuju obrazovnu reformu s ciljem poboljšanja obrazovnih standarda, zasnovanih na principima nediskriminacije, nesegregacije i inkluzivnosti. 

f) Suzdrže se od negativne retorike, koja odvraća energiju sa hitnih reformi potrebnih za generisanje ekonomskih prilika za sve. 

Povodom ovog sastanka u OHR je održana konferencija za novinare na kojoj je govorio Valentin Inzko, koji je poručio da je sjednica PIC-a održana u pozitivnoj atmosferi te je, prema tome, i objavljeni komunike pozitivan za budućnost BiH.

Dodao je kako očekuje što hitnije formiranje vlasti na svim nivoima.

"Prvi je da je napredak postignut u okviru formiranja vlasti daleko bolje nego prije četiri godine, a drugi da je puno energičniji pristup i napor koji se trenutno poduzima u vezi s incijativom EU-a s ciljem revitalizacije procesa reformi u BiH i napredovanje ove zemlje k EU-u", kazao je on. 

Upravni odbor PIC-a održaće sljedeći sastanak u Sarajevu 26. i 27. maja 2015. godine.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog