Republika Srpska

Šta je predviđeno uređenjem izletišta Balkana u Mrkonjić Gradu?

Balkana, omiljeno izletište građana Mrkonjić Grada, koje krase dva prirodna jezera, mogao bi u bližoj budućnosti da postane moderni turističko-rekreativni centar.

Nedavno je u Banja Luci Novi urbanistički zavod RS predstavio Prednacrt Prostornog plana posebne namjene "Balkana", a koji je definisao nekoliko pravaca razvoja ovog područja. S obzirom na to da ljeti ovo izletište posjeti veliki broj kupača, turista, zaljubljenika u prirodu, sve buduće investicije značile bi novu ponudu za sve goste. 

Iz Novog urbanističkog zavoda RS kažu da bi ovdje mogao da nikne hotel sa kongresnom salom, zatvoreni bazen, kao i potrebni parkinzi, auto kamp, kamp za smještaj šatora, zona za proširenje postojećeg vikend naselja, ali i bungalovi. Kako je ovo izletište idealno za pripreme sportskih ekipa, tu bi mjesto našli i višenamjenski sportski teren, ski lift i ski staze, trim staza, staza za brdski biciklizam, adrenalinski park. 

Takođe, uredila bi se i plaža za kupače, izletište, amfiteatar za manifestacije i ceremonije. Poseban pečat dao bi splav na vodi. Uz sve ovo, nužni su i ugostiteljski sadržaji, što je takođe predviđeno Prednacrtom Plana posebne namjene.

- Za prostor turističko-rekreativnog centra Balkana do sada nije rađen prostorno-planski dokument. S druge strane, postoji povećana potreba za aktivnijim korišćenjem prostora specifičnih prirodnih karakteristika. Sve ovo je nametnulo potrebu regulacije i usmjeravanja budućeg razvoja ovog područja kroz izradu Prostornog plana područja posebne namjene – rekli su iz Novog urbanističkog zavoda RS.

Navode da uređenje zavisi isključivo od interesovanja investitora. A činjenica je da Balkana predstavlja razvojni potencijal ove opštine.

- Planom je obuhvaćena površina od 104,3 ha. Uža zona obuhvata ima površinu od 21,2 ha. To je zona neposredno uz veliko i malo jezero Balkana. Na prostoru šireg obuhvata plana (83,1 ha) nije predviđena izgradnja većeg obima, tako da se razvoj građevinskih zona ograničava i usmjerava na već izgrađene cjeline sa postojećim turističkim i ugostiteljskim sadržajima u užoj zoni obuhvata.

Javno-privatno partnerstvo jedan je od načina finasiranja ukoliko bi došlo do ozbiljnih investicija. 

- Nakon usvajanja Plana potrebno je da lokalna zajednica krene u realizaciju planskih rješenja. Reper turističkog identiteta je jezero Balkana, pa je potrebno da se prije svega prostor oko jezera uredi i obogati sadržajima, jer je to najinteresantniji prostor za turiste i potencijalne investitore. Plan će dati rješenja za adekvatan i nekonfliktni prostorni razvoj. Sadržaji koji se planiraju omogućiće da se privuku domaći i strani gosti za odmor i rekreaciju tokom cijele godine - zaključili su u Novom urbanističkom zavodu RS.

izvor:ekapija.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog