Vijesti

Istovremeno imenovanje vlasti na nivou BiH i FBiH

Proces imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i predsjednika Federacije BiH trebalo bi da teče istovremeno, što bi bilo kompromisno rješenje zbog različitih stavova političkih partnera iz Federacije.

Ovo je za "Nezavisne" potvrdio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u čijoj je nadležnosti vođenje konsultacija za imenovanje mandatara za novi sastav Vijeća ministara.

"Očekujem da bismo konsultacije mogli završiti do kraja mjeseca, ali to prevashodno zavisi od stanja u Federaciji. Naš generalni dogovor je da taj proces ide uporedo sa imenovanjem predsjednika FBiH. Međutim, to opet ne može dok se ne konstituiše i Dom naroda federalnog parlamenta", kaže on.

Ovaj proces, međutim, već kasni, jer postoje određeni nesporazumi na relaciji SDA-DF u vezi sa formiranjem većine kantonalnih skupština. Naime, bez formiranja ovog nivoa zakonodavne vlasti nema ni delegiranja kantonalnih predstavnika za Dom naroda Parlamenta FBiH, a samim tim ne mogu biti stvorene zakonske pretpostavke za imenovanje predsjednika Federacije.

Toga je svjestan i Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, koji izražava nadu da će "tihi nesporazumi" na relaciji SDA-DF biti prevaziđeni.

"Nadam se da ćemo većinu županija riješiti do konca tjedna. U srijedu su završene sjednice za županije u središnjoj Bosni i Posavini, a u međuvremenu su zakazane i u još nekim županijama", kaže Lovrinović.

On podsjeća na raniji stav HDZ BiH, koji je zahtijevao formiranje vlasti od kantona, preko Federacije, do nivoa države. Međutim, kaže da je "paralelno rješenje" prihvatljivo i za HDZ.

"DF insistira na uspostavi Vijeća ministara čim prije, iz određenih razloga. Sada su se za to stekli i uslovi. Ali ne vidim razlog zašto bismo čekali i sa županijama. Bilo bi prihvatljivo da ta dva procesa stignu jedan drugi, jer podsjećam da imenovanje mandatara zahtijeva i određene sigurnosne provjere", ističe Lovrinović.

Da određeni problemi postoje, priznaje i Sanjin Halimović, potpredsjednik SDA, no i ističe da su se problemi pojavili na terenu i da nemaju veze sa centralom DF-a u Sarajevu.

"Kad govorimo o DF-u, kao našem strateškom partneru, moram istaći da su oni učinili zaista mnogo u dosadašnjem procesu formiranja vlasti. A i ti problemi će biti prevaziđeni", kaže Halimović.

On podsjeća da je upravo SDA predlagala paralelno konstituiranje vlasti na nivou države i Federacije, što se, kako kaže, nametalo kao sušta potreba.

"Može se, svakako, desiti da to bude isti dan ili u svega nekoliko dana", dodaje Halimović.

Inače, očekivanja SDA su da do Nove godine budu konstituirana oba doma federalnog parlamenta te da bude imenovan mandatar za sastav Vijeća ministara, a da konačna uspostava izvršne vlasti bude završena u februaru.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog