Vijesti

Zimska sezona na Jahorini: Svi liftovi i žičare spremni za rad, čeka se snijeg

Svi liftovi i žičare na Jahorini spremni su za rad, poručeno je sa današnje konferenciji za medije organizovanoj povodom otvaranja zimske sezone na pomenutoj olimpijskoj planini u okolini glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, javlja Anadolija.

 
Danas je stavljena u funkciju žičara Poljice koja će raditi za panoramsko razgledanje i biće na raspolaganju velikom broju gostiju koji su od petka na Jahorini.
 
"Nažalost, uz sve napore koje smo učinili ovih dana sa radom sistema za vještačko osnježavanje nismo uspjeli da osposobimo stazu za skijanje zbog visokih temperatura", kazao je direktor A.D. Olimpijski centar Jahorina Velibor Lazarević.
 
Pojasnio je da su za goste pripremili veliki broj zabavnih sadržaja. Lazarević je dodao da je za efektivan rad topova potrebna temperatura od minus 5 stepeni Celzijusa.
 
"U ovom trenutku imamo temperaturu koja je jedan ili minus jedan, tako da nije dovoljno da imamo vještačko osnježavanje", dodao je Lazarević.
 
Branislav Lolović, izvršni direktor za tehniku i ski staze A.D. Olimpijski centar Jahorina kazao je da su ljudi iz ski centra uložili velike napore da pripreme sve za neometan početak zimske sezone.
 
"Međutim, radi se o vremenskim nepogodama. Što se tiče nas, imamo visoku temperaturu i nismo bili u stanju da napravimo dovoljno snijega. Pokrili smo jednu stazu na kojoj imamo vještačko osnježavanje na jednom dijelu. Međutim, nismo uspjeli da je povežemo u potpunosti do polazne tačke. Nažalost, nismo u mogućnosti da pustimo skijaše da bezbijedno skijaju", pojasnio je Lolović.
 
Prema njegovim riječima, što se tiče osnježavanja, pokušali su da unaprijede postojeći sistem, međutim, za više nisu imali dovoljno novca. 
 
"Nadamo se da ćemo u narednoj sezoni uspjeti da uradimo mnogo više. Dva pokretna topa mogu da prave snijeg na više lokacija. Oni su uspješno i radili ovih dana dok smo imali odgovarajuće temperature", pojasnio je Lolović.
 
Čeka se snijeg i niske temperature
 
Kako je kazao, uspjeli su da osposobe dio staze Poljice da Jahorina ima noćno skijanje ove sezone, a staza će biti testirana ovih dana.
 
"Svi liftovi i žičare su spremni za rad", poručio je Lolović.
 
Ponovio je da nažalost, nisu imali dovoljno snježnih padavina i niskih temperatura. 
 
"Nadam se da ćemo ovih dana imati snijeg pa da pokažemo šta možemo da uradimo", kazao je Lolović. 
 
Govoreći o novitetima na Jahorini pojasnio je da imaju novu signalizaciju na skijalištima i izrazio je nadu da će to biti neki element koji će pokazati da su voljni da unaprijede još više skijališta.
 
Goran Brčalović, izbršni direktor za turizam i ugostiteljstvo Centra kazao je da su u hotelu Bistrica radili dobro cijelo ljeto što im daje optimizam za narednu godinu.
 
"U ovom trenutku imamo rezervisano oko 35 do 40 odsto kapaciteta", pojasnio je Brčalović.
 
Danas će na Jahorini biti održan i koncert grupe "Regina", a članovi grupe su na današnjoj konferenciji kazali da će se oni potruditi da zabave sve posjetioce Jahorine. 
 
Zvanično otvaranje zimske turističke sezone 2014./2015. na Jahorini biće organizovano večeras u hotelu Bistrica u 19 sati. 
 
izvor: Oslobođenje
 
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog