Banja Luka

Otvaranje izložbe “Arhitektonski crtež – neodvojivi dio arhitekture” večeras u NUB RS

U holu Narodne i univerzitetske biblioteke u Banjaluci, od 15. decembra 2014. do 15. januara 2015. godine održaće se izložba “Arhitektonski crtež – neodvojivi dio arhitekture”. Otvaranje ove izložbe je večeras, 15. decembra u 20:00 časova.

Autori izložbe su prof.mr Maja Dodig, akademski slikar, mr Malina Čvoro d.i.a. i Milica Malešević d.i.a.

Kako organizatori kažu, crtanje slobodnom rukom sastavni je dio obrazovanja arhitekata na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci, od prvog dana njegovog nastanka. Između ostalog, sprovodi se na predmetima Likovna forma, Likovno oblikovanje i Arhitektonska grafika, tokom prve godine studija. Posljednjih je godina u okviru ovih predmeta uvedeno višednevno studijsko putovanje, koje ima za cilj da praktičnu nastavu crtanja nadopuni radom na terenu. Repertoar motiva koji se tokom putovanja dokumentuje crtežom, nedvosmisleno je izabran da inspiriše i probudi arhitektu u svakom od studenata. Obilaze se gradovi slikoviti i prepoznatljivi u svom graditeljskom izrazu.

“Ove smo godine tokom našeg studijskog putovanja posjetili gradove Budimpeštu i Sent Andreju u Mađarskoj. Smjenjivali su se pred očima posmatrača tokom putovanja: različite kulturne sredine, drugačija logika građenja, materijali i mjerilo.Rezultat ovog putopisnog istraživanja su skice. Svaka od njih odiše pojedinačnim likovnim potencijalom autorove ruke. Najbolje skice studenata izložićemo na uvid stručnoj ali i široj kulturno – umjetničkoj javnosti u holu Narodne i univerzitetske Biblioteke.” Željeli smo da se skrene pažnja na proces stvaranja skice i crteža. Nadamo se da će i nove generacije arhitekata nastaviti da crtaju na papiru kako bi unaprijedili kvalitet sopstvenog djela i nastavili tradiciju uspješnog razmišljanja i stvaranja kvalitetne arhitekture”, kažu oni.

Autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog