Svijet

Troje mrtvih u talačkoj krizi u Sidneju (Video)

Tri osobe su poginule, a četiri povrijeđene nakon talačke krize u Sidneju, Australija, koja je trajala nešto više od 16 sati.

Talačka kriza je okončana upadom specijalnih snaga Australije u kafić u Sidneju, saopštila je danas policija.

Australijski mediji javljaju da je među mrtvima i otmičar, izbjeglica iz Irana Man Haron Monis.

Policija je saopštila da je u pucnjavi život izgubila 38-godišnja Katrin Davson, pravnica i majka troje djece, i 34-godišnji Tori Džonson, menadžer kafića u kom se talačka kriza dogodila. 

Četiri osobe su prevezene u bolnicu, radi se o povredama koje nisu životno ugrožavajuće, a među njima je i jedan policajac. 

Policijski napad počeo je u dva sata poslije ponoći po australijskom vremenu, nakon što je šestero talaca pobjeglo iz kafića.

Iz njega se čula pucnjava i eksplozija, a nakon 60 sekundi spasilačka služba iznijela je povrijeđene te na ulici pružala prvu pomoć.

Policija u Sidneju odlučila je okončati talačku krizu jer je bila uvjerena "da će biti još više mrtvih" ako ne reagiuje.

Map

Monis, koji je sebe proglasio za šeika, bio je osuđen za seksualne napade i, odvojeno, slanje prijetećih pisama porodicama australijskih vojnika poginulih u Avganistanu, a prošle godine je bio optužen i za saučešništvo u ubistvu bivše supruge, koja je izbodena nožem i zapaljena u stambenoj zgradi u Sidneju.

Početkom ove godine Monis, koji sebe naziva "duhovnim vidarem", bio je optužen za nedolično ponašanje i više od 50 seksualnih napada 2002, u vrijeme kada se u Sidneju predstavljao kao vidar koji se bavi crnom magijom. Međutim, Monis se nije nalazio ni na jednom vladinom spisku nadgledanja iako je imao dugu istoriju krivičnih djela, te pokazivao znakove mentalne instabilnosti i povezanosti sa ekstremizmom.  

Australija se sada suočava sa posljedicama događaja kakav do sada nije viđen. U Sidneju se ljudi opraštaju od poginulih polaganjem vijenaca na mjestu stradanja.

Prime Minister Tony Abbott and his wife Margie pay their respects to the victims of the Martin Place siege.

piše: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog