Vijesti

Davidi: Uspjeh i brzina novog pristupa će zavisiti od političkog i institucionalnog vođstva zemlje

Povodom saopštenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon objavljenih zaključaka Savjeta za spoljne poslove 15 decembra, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Dr. Renco Davidi je pozdravio odgovor Predsjedništva BiH.

"Pozdravljamo izjavu Predsjedništva BiH kao odgovor na zaključke Savjeta za spoljne poslove u kojima je naznačen koncept obnovljenog pristupa prema BiH, i pozdravljamo obavezivanje kojim je Predsjedništvo BiH najavilo da će početi pripremanje i usaglašavanje pismene izjave za oživljavanje procesa integracije BiH u EU".

Evropska unija očekuje da sve stranke i institucije ove države pokažu jaku odlučnost i neophodnu odgovornost, kako bi BiH mogla preduzeti odlučne korake na putu prema pridruživanju EU u cilju bolje budućnosti njenih građana, dodao je Davidi. 

On vjeruje da će uspjeh i brzina ovog pristupa u potpunosti zavisiti od političkog i institucionalnog vođstva zemlje.

Današnji zaključci Vijeća navode da Predsjedništvo BiH treba pristati na neopozivu pismenu obavezu, koju političke stranke trebaju potpisati i Parlament BiH treba potvrditi. Međutim, Davidi je kazao da zvaničnici EU žele naglasiti da kako bi se ovo obavezivanje smatralo "neopozivim", potreban je veoma visoki nivo koncenzusa kada se radi o odobrenju unutar Parlamenta BiH i među političkim vođama.

"Evropska unija će nastaviti da blisko surađuje sa vlastima BiH dok se izrađuje tekst dokumenta, tekst će trebati da sadrži, kao sveukupan cilj, obavezivanje uspostavljanja funkcionalnosti i efikasnosti na svim nivoima vlasti i omogućivanje Bosni i Hercegovine da se pripremi za buduće članstvo u Evropskoj uniji", objasnio je Davidi. 

Prema riječima zvaničnika EU, BiH se sada mora obavezati na razradu početnog plana za reformu, što uključuje Sporazum za razvoj, vladavina zakona, dobro upravljanje i ostala pitanja funkcionalnosti kao što je nepohodni mehanizam koordinacije. Planovi reformi  se trebaju razviti i provesti u saradnji sa civilnim društvom.

Obavezivanje za postizanjem napretka, u kasnijoj fazi reformi s ciljem poboljšanja funkcionalnosti i učinkovitosti na različitim nivoima vlasti je takođe obaveza.

"Kada se ova obaveza izvrši i kada bude ocijenjena kao zadovoljavajuća, EU će odlučiti o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon što vlasti na svim relevantnim nivoima dostignu svrsishodan napredak u radu na reformama, Evropska unija će razmotriti aplikaciju za članstvo Bosne i Hercegovine", dodao je Davidi.

Podsjećamo, juče je u Briselu održan sastank ministara spoljnih poslova EU na kojem su zaključili da je situacija u BiH zrela za novi početak odnosa EU i BiH.

"Već sutra počinje posao u Sarajevu na pismenom obavezivanju članova Predsjedništva BiH, lidera političkih partija i parlamenta kako bi se jasno pokazalo ima li spremnosti na strani liderstva i građana da se krene u sprovođenje reformi, počevši od ekonomskih i socijalnih reformi, a nakon toga i svih ostalih reformi potrebnih da BiH može krenuti putem EU", izjavila je Federika Mogerinijeva nakon jučerašnjeg sastanka.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog