Zanimljivosti

Djeda Mraz je izgledao drugačije prije 100 godina

Porijeklo Djeda Mraza seže sve do 280 godine i Svetog Nikole, ali Djeda Mraz nije bio primljen kod Amerikanaca sve do kraja 18-og vijeka.

Postao je značajniji početkom 1800. godine kada se Božić povećano povezivao sa kupovinom. On je bio drugačiji prije stotinu godina, kada je tek počinjao da se pojavljuje u ulozi Božićne ikone.

Prvo pojavljivanje

Prodavnice su počele da reklamiraju božićne rasprodaje 1820. godine i dvadeset godina kasnije Djeda Mraz je postao zvijezda reklamnih kampanja.

Prve posjete

Do 1841. godine Djeda Mraz je zaštitno lice Božićnih kupovina. Jedna prodavnica je napravila preokret. Radnja u Filadelfiji je napravila Djeda Mraza u prirodnoj velični i djeca su se gurala da ga vide.

Ko je taj tip?


U tim ranim danima Djeda Mraz nije uvijek nosio crvenu odoru, iako je imao unosnu karijeru u oglašavanju.

Moderni Djeda Mraz


Inspirisan popularnom pjesmom "An Account of a Visit from St. Nicholas," kasnije poznatom kao "'Twas the Night Before Christmas," animirani crtač Tomas Nast je kreirao sliku Djeda Mraza dajući mu crveno odijelo i veselu spoljašnost kakvu danas poznajemo. Slika se pojavila u novinama “Harper’s Weekly” i utvrdila kako će Sveti Nikola izgledati narednih sto godine (najmanje).

Upoznavanje  


Niko nije razmišljao o ideji živog Djeda Mraza sve do 1890. godine. Vojska spasa je trebala novac za božićni obrok za siromašne. Odlučili su se da iskoriste Djeda Mraza kao bi isprovocirali duh Božića. Prvi živi Djeda Mraz je bio zvonar Vojske spasa koji je i dan danas dio božićne sezone. Ovaj je zabavljao djecu ranih 1900. godina.

Na paradama


Djed Mraz se počeo pojavljivati na paradama prije nego i u prodavnicama, često hodajući skupa sa procesijom i samo ponekad noseći dijete unaokolo.

Djed Mraz na konju


Godine 1905. Djed Mraz je morao da jaše konja budući da su njegove sanke bile u radnjama. Irvasi su povezani sa Djedom u ovom trenutku, ali čini se da ni jedan nije bio slobodan u Torontu ove godine.

Prvi Djeda Mraz u radnjama


Prvi Djeda Mraz u prodavnici je bio Džejms Edgar, koji se oblačio kao on u Broktonu, Masačuest. On je davao male poklone djeci i ponekad slušao njihovu listu želja kada mu dijete sjedne na krilo. Ovaj Djed Mraz je čitao priče djeci 1915. godine.

Početak tradicije


Možda nije tako inovativna ideja kako zvuči. Džejm Edgar je bio pomalo neobičan čovjek. On se znao oblačiti i kao druge osobe, uključujući i morskog kapetana i Džordža Vašingtona. Na ovoj fotografiji on je obučen kao klovn.

Širenje tradicije


Fotografisanje sa Djeda Mrazom započinje oko 1918. godine. Djeca i Djed Mraz su već bili spojeni, tako da dodavanje slika je bilo prirodno.

Popularna kultura

Do 1914. godine snimljen je nijemi film “Avanture pogrešnog Djeda Mraza”, a on je postao veliki dio pop kulture. Pojavljuje se u filmovima već cijeli vijek.

 

Stvarni Djeda Mraz

Iako je pomalo neobično, Edgar je inspirisao djecu koja su ga posjećivala kao Djeda Mraza i druge koji su vidjeli spektakl. Druge radnje su počele da unajmljuju svog Djeda Mraza kao bi zabavile djecu, kao što je ova iz 1900. godine. Danas, skoro je nemoguće šetati tržnim centrom da ne naletite na jednog Djeda Mraza i njegovu cijelu četu vilenjaka.

 izvor: allday.com

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog