Vijesti

Kako je nastao spin o banjalučkim maloljetnim trudnicama

Prije dva dana poznati britanski tabloid „Daily mail“, objavio je šokantnu vijest kako je sedam djevojčica iz Banjaluke ostalo u drugom stanju nakon ekskurzije u glavni grad BiH, Sarajevo.

„Daily mail“ piše kako je škola iz Banjaluke povela na ekskurziju 28 djevojčica kako bi obišle muzeje i druge istorijske znamenitosti, ali dogodilo se nešto neočekivano – sedam maloljetničkih trudnoća. 

Ovaj britanski portal navodi da je cijelu priču potvrdio i Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske. 

Slična vijest cirkuliše i po njemačkim portalima. 

Odakle potiče ta informacija? 

Prije nešto manje od dvije sedmice, kako bi skrenuo pažnju na rano stupanje u seksualne odnose i na potrebu za seksualnim obrazovanjem kao nastavnim predmetom u školama, Babić je između ostalog rekao sljedeće:

„Imali smo slučaj da su iz jednog malog mjesta otišli učenici osnovne škole na ekskurziju koja je trajala oko pet dana, a kada su se vratili, nakon nekog vremena se ispostavilo da je čak sedam učenica zatrudnilo na ekskurziji“. 

Redakcija Frontala kontaktirala je Babića kako bismo saznali više o ovom slučaju. On nam je istakao da su njegove riječi zloupotrebljene, te da gradove Banjaluku i Sarajevo nije spomenuo. 

„U te priče, Banjaluka, Sarajevo, neću ulaziti. Ja sam čovjek koji se bavi strukom. Taj trač me ne interesuje. Ja nisam ni rekao gdje se to desilo. Iz moje izjave smo trebali da izvučemo smisao, a jedina smisao svega toga jeste da znamo da postoji taj problem“, rekao je Babić. 

Dodao je da su statistički podaci koji su prezentovani prije nešto manje od dvije sedmice trebali da skrenu pažnju javnosti na problem maloljetničkih trudnoća i abortusa, te na potrebu edukacije mladih jer se od njih ne može očekivati da sami sve znaju o posljedicama negativnog seksualnog ponašanja. 

Babić je svjestan da je njegovom primjeru ranog stupanja u seksualne odnose dat „naš začin“ koji je ozbiljan problem pretvorio u trač i besmislenost. 

„Taj problem postoji u svim tim zemljama koje pišu o nama. U Njemačkoj i Engleskoj se ta priča možda više potencira, jer su oni pod navodnicima emancipovani“, naglasio je Babić, te dodao da su ga i danas kontaktirali mediji iz Austrije. 

On je kritkovao i naše medije koji su objavili da su pomenute djevojčice iz banjalučke škole.

„To se događa u BiH, kakva Banjaluka, čak sam rekao iz jednog malog provincijskog mjesta, a ako se oni iz Banjaluke osjećaju kao provincijalci neka tako pišu“.

Članak koji je objavljen na „Daily mailu“ kao i na brojnim njemačkim portalima, pa onda i domaćim, služi kao klasičan primjer medijskog spina. Vijest je senzacionalizovana kako bi se pogoršao ugled pomenutih gradova, a srž priče, potreba za edukacijom mladih o posljedicama seksualnog odnosa - izgubljena. 

piše: Maja G. Đurđević

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog