Vijesti

Zbog prekomjerne zagađenosti zraka u KS: Proglašena pripravnost

S obzirom na to da je situacija prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo u narednom periodu realno moguća zbog aktualnih vremenskih prilika i najavljenih temperaturnih inverzija, predsjednik Operativnog štaba i ministar prostornog uređenja i zaštite okoline KS u ostavci Zlatko Petrović, proglasio je pripravnost na osnovu poglavlja 4. tačke 1. Plana interventnih mjera.

Epizoda pripravnost ima za cilj prevenciju daljnjeg zagađenja zraka i zaštite zdravlja ljudi i imovine. Odluka o njenom ukidanju ili o eventualnom proglašenju slijedeće epizode ovisiće o stanju na terenu koja se prati kontinuirano. Ovom epizodom nalaže se svim pravnim i fizičkim licima KS-a da postupe u skladu sa mjerama koje su propisane u Planu interventnih mjera za KS, kao i prema Internim planovima u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS-u. 

Između ostalog, preporučuje se smanjeno kretanje naročito tokom jutarnjih i večernjih sati za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama dišnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice. 

Takođe, upućuje se apel vozačima da smanje upotrebu osobnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se  naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija na okolinu. 

Jedna od mjera je da će sva vozila koja vidno emituju veće količine dima i čađi biti poslana na vanredni tehnički pregled. Isto tako, napominje se da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i upućuje se poziv da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama opštine i Kantona, eko-telefon na broj 033/660-000 ili na telefon Kantonalnog operativnog štaba Civilne zaštite broj 121. Ova epizoda nalaže da je potrebno da javna komunalna preduzeća Rad i Park kao i svi ostali subjekti koji rade na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina pojačaju svoje svakodnevne aktivnosti. 

izvor: Oslobođenje

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog