Vijesti

Stabilnost ključna za Srbiju i BiH

Očuvanje stabilnosti u regionu od suštinskog je značaja za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a cijeli region zajedno sa EU treba da uloži napor da BiH ne bude izolovani dio Balkana.

Ovo je zaključeno tokom današnjih razgovora Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, predsjednikom i premijerom Srbije.

"Srbija će učiniti sve da svi građani BiH žive bolje, a u isto vreme će nastaviti da ostvaruje specijalne veze sa Republikom Srpskom, predviđene Dejtonskim sporazumom", saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

U saopštenju se dalje navodi da je predsjednik Srbije naglasio potrebu da i Beograd i Zagreb nekim gestom pokažu da su ratni sukobi iza njih i da "nema jednog krivca i jedne žrtve".

Tokom sastanka Ivanića i Nikolića bilo je riječi i o tome da postoji puno stvari o kojima se tri naroda ne slažu te da je potrebno mnogo vremena da se to promijeni.

Nikolić je tokom razgovora naglasio da je veoma važno da se osude zločini i da se izrazi saosjećanje prema žrtvama i njihovim porodicama.

Ivanić je izrazio nadu da će u naredne četiri godine biti napravljen značajan korak u pravcu saradnje i kompromisa i da će se kao srpski član Predsjedništva BiH boriti za ravnopravnost srpskog naroda na prostoru cijele BiH.

"Susret sa Nikolićem protekao je izuzetno pozitivno. Dogovarali smo se o nastavku pozitivne atmosfere u cijelom regionu. Apsolutno nijedne razlike u ocjenama nema. Motiv su nam ekonomija, razvoj, dobri odnosi", rekao je Ivanić nakon razgovora sa patrijarhom Irinejom, sa kojim je razgovarao o potrebi očuvanja srpskog duha i srpskog naroda u BiH.

Kada je u pitanju sastanak sa Vučićem, na njemu je bilo riječi o političkim prilikama u BiH i novoj inicijativi Evropske unije za BiH, a bilo je riječi o unapređenju odnosa Srbije i  BiH i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz Vlade Srbije nakon sastanka sa Ivanićem saopšteno je da je Vučić podržao poces evropskih integracija BiH i poštovanje prava sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog