Vijesti

Iz drugih medija (Novosti): Otrov vreba iz vode

Ponovno ispitivanje ispravnosti vode za piće u ozrenskoj opštini Petrovo potvrdilo je da voda nije za ljudsku upotrebu, jer je uzorak uzet u prostorijama Osnovne škole "Sveti Sava" opet potvrdio prisustvo žive.

Iz Republičkog inspektorata RS su sugerisali da se voda koristi samo kao tehnička, kao i u podozrenskim naseljima koja se snabdijevaju sa izvorišta Suvo Polje nadomak Doboja.

Međutim, sudeći prema novim nalazima do kojih su došle Novosti, korišćenje te vode nije dobro ni za kuvanje hrane, pa ni za tuširanje!

- Republička inspekcija za hranu je rješenjem naložila zabranu upotrebe vode za piće, ali nije precizirano da su nova ispitivanja pokazala da je čak povećane vrijednosti arsena u vodi. Kontrolom u vodovodnom sistemu jedne privatne kuće početkom ovog mjeseca utvrđena je koncetracija 115 jedinica, a sada ponovljena 109. Međutim, uzorkovanje sa samog izvorišta pokazalo je prisustvo arsena od 119 jedinica - precizirao je izvor "Novosti" koji je želio da ostane anoniman, a dobio je na uvid rezultate laboratorijskih ispitivanja.

Inače, vrlo je bilo šturo objavljivanje i prvih nalaza ispitivanja ispravnosti vode za piće u ovom vodovodu, pa je ozbiljno upozorenje Agencije za bezbjednost hrane BiH da voda nije za piće bez posebnih detalja naišlo na nevjericu kod lokalnog stanovništva. 

Za razliku od opštine Petrovo, koja je doslovce prenijela obaveštenje Agencije, dobojske vlasti nisu, vjerovatno zbog bojazni da bi time mogle "uznemiriti javnost", očigledno zanemarivši činjenicu da je o ovoj temi opasnije ćutati.

To je najverovatniji razlog što nimalo bezazleno upozorenje nadležnih nije naišlo na oprez kod stanovnika tog i okolnih naselja, koja se snabdijevaju sa ovog izvorišta. U informaciji nisu naznačene količine materija koje su uticale na hemijsku ili bakteriološku ispravnost vode, pa su na tom području stanovnici ignorisali ovo upozorenje.

- Uzorak nije uzet u Suvom Polju već u susjednoj Tekućici, što je pomalo čudno. Dva puta godišnje Institut za javno zdravstvo RS u Doboju kontroliše ispravnost vode iz našeg vodovoda i do sada nije bilo neispravnosti - tvrdili su u prvim reakcijama iz Udruženja koje gazduje vodovodom Suvo Polje.

Međutim, sada kada je ponovljeni nalaz potvrdio prisutnost opasne materije u vodovodnom sistemu, kao i na samom izvorištu, oprez bi zasigurno trebalo da bude daleko veći.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog