EU integracije BiH

Delegacija EU BiH blisko prati oblast slobode medija

Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini u potpunosti podržava slobodu medija i odgovornost svih da osiguraju da mediji u BiH mogu nezavisno i odgovorno izvještavati, istakli su to u Delgaciji EU u BiH a u vezi sa policijskim pretresom u prostorijama Klix.ba

Navode i da je sloboda izražavanja je stub demokratije i preduslov za demokratski razvoj u društvu. 

"Sloboda medija je ključni preduslov za slobodu izražavanja. Zagovaramo puno poštivanje osnovnih principa slobode medija, uključujući i korištenje novinarskog prava koje omogućava novinarima da dođu do informacija značajnih za javnost", ističe se u saopštenju.

Poručuju iz deelgacije EU da  vlasti nadležne za provođenje zakona imaju dužnost da provode istrage kada postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. 

"Tako postupajući, moraju poštivati zakon i osnovna prava. Očekujemo da razni aspekti ovog pitanja budu pravno procesuirani na ispravan način i to blisko pratimo."

Uzevši u obzir da se sloboda izražavanja pomno istražuje tokom procesa pristupanja Evropskoj uniji, Delegacija EU i EUSR pozivaju vlasti u BiH da se potrude da osiguraju snažnu podršku slobodi izražavanja u zemlji te da rade u partnerstvu sa civilnim društvom u BiH, naročito sa medijskom zajednicom, u provođenju 

Smjernica EU za slobodu medija 2014-2020., preporuka Strategije proširenja 2014-2015. i onih iz Izvještaja o napretku BiH za 2014. godinu.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog