Vijesti

Bulatović prevario grad Banjaluku i Celeks za 563.000 KM

Budimir Bulatović (44) uhapšen je zbog sumnje da je prevario Gradsku upravu Banjaluka i preduzeće "Celeks" za više od 563.000 maraka.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka rekli su, navodeći inicijale, da su 30. decembra od službenika Granične policije preuzeli Bulatovića, koji je uhapšen na međunarodnom graničnom prelazu Rača, a na osnovu njihove potrage.

- Protiv Bulatovića je 12. septembra podnesen  izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka zbog sumnje da je počinio krivična djela poslovna prevara i falsifikovanje isprava. On je na taj način oštetio Gradsku upravu  Banjaluka za 391.166 maraka - rekli su u policiji.

Osim ovog,  protiv Bulatovića podnesen je izvještaj i 18. oktobra, zbog sumnje da je na isti način oštetio i preduzeće "Celeks" za 172.113 maraka.

Budimir Bulatović se u periodu od septembra 2007. do aprila 2009. godine predstavljao kao koordinator Evropske ekspertske grupe (EEG), a osim "Celeksa" prevario je još nekoliko preduzeća. Na sličan način oštećeno je i preduzeće "Integral inžinjering".

- EEG je sa gradom Banjaluka potpisao ugovor o saradnji, odnosno da će pomoći u vezi sa konkurisanjem kod evropskih fondova  za četiri projekta, ukupne vrijednosti 19 miliona evra, a prema ugovoru grad je trebalo da Bulatoviću isplati ukupno 760.000 evra, međutim uplatio je 200.000 evra preko javnog preduzeća "Dep-ot" - pojasnio je izvor blizak istrazi.

U preduzeću "Celeks" su ranije ispričali da su sa Bulatovićem sklopili ugovor o učešću u grantu od  800.000 evra, koje će dati Evropska komisija putem EEG-a. Za tu uslugu njemu je trebalo da bude isplaćeno od 10 do 12 odsto realizovanih sredstava.

- Ništa nam nije bilo sumnjivo kada smo išli u Beograd na razgovor sa njim. Vrlo brzo smo pribavili svu potrebnu dokumentaciju, ali je Bulatović zahtijevao da u roku od tri dana moramo da uplatimo 12 odsto ukupne sume (88.000 evra), da bismo dobili sredstva iz granta. Za svaki slučaj , tražili smo ispitivanje pomenutog projekta i način koordinacije Bulatovića, ali su nam u Evropskoj komisiji u Briselu rekli da će provjere trajati oko mjesec i po. Poslije skoro 50 dana su nam odgovorili da takvi službenici kod njih ne postoje - ispričali su u preduzeću "Celeks".

U međuvremenu "Celeks" je isplatio novac Bulatoviću, jer su se u upravi banjalučkog preduzeća bojali da će ispasti iz projekta.

Kada su iz banjalučke firme počeli da insistiraju na tome da im osumnjičeni za poslovnu prevaru isplati dogovorenu sumu, Bulatović je počeo da izbjegava kontakte, a poslije nekog vremena više im se nije javljao na telefon. Potom je cijeli slučaj prijavljen policiji.

Prema njihovim riječima, kada je Bulatović dolazio u Banjaluku, to je bio pompezan dolazak u skupocjenim vozilima i pod pratnjom policije, a sa njim je dolazio i bivši predsjednik Crne Gore,  Momir Bulatović.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je Bulatović na ovaj način prevario nekoliko preduzeća u RS za više od milion maraka, kao i nekoliko preduzeća u Srbiji.

izvor: Glas Srpske

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog