Vijesti

Otkriveno Centralno spomen obilježje u Gradišci

GRADIŠKA - U Gradišci je danas otkriveno i osveštano Centralno spomen-obilježje za 571 poginulog borca odbrambeno-otadžbinskog rata sa područje ove opštine.

Spomenik su otkrila djeca poginulih boraca, a nakon osveštanja vijence i cvijeće položili su pradsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Vijence i cvijeće na spomenik su, između ostalih, položili i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, opštine Gradiška, Opštinske organizacije porodica poginulih boraca i opštinske Boračke organizacije, gradiškog SUBNOR-a, te brojni druge delegacije, članovi porodica poginulih boraca, borci i građani. 

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je prisustvovao otkrivanju spomenika, naglasio je da žrtva koju su podnijeli poginuli borci mora da se cijeni i obavezuje sve koji predstavljaju srpski narod da čuvaju Republiku Srpsku. 

"Bez Srpske srpski narod u BiH ne bi imao perspektivu, a njeno postojanje je garant da ćemo i mi opstati na ovim prostorima", rekao je Ivanić. 

Pradsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se mora postaviti pitanje, posebno danas kada se proslavlja 23. rođendan Srpske, da li je dovoljno urađeno za porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane borce. 

"Poginuli borci dali su za Republiku Srpsku sve, a nisam siguran da li smo im se na pravi način odužili", istakao je Savčić. 

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović istakao je da svaki spomenik poginulim borcima predstavlja kolektivno odlikovanje onima koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske i da opominje da im se nikada ne možemo odužiti. 

"Najveći problem danas, koji vlasti moraju da riješe, jeste zapošljavanje oko 2.000 djece poginulih boraca", naglasio je Mitrović. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog